Транспарентност: Нејасни разлози концесије за аеродром „Никола Тесла“ у Београду

0
(0)

Транспарентност Србија данас је оценила да је нејасно због чега представници власти у Србији сматрају да је концесија набоље решење за Аеродром „Никола Тесла“ у Београду.

„Објављен је позив заинтересованим концесионарима за београдски аеродром, а и даље нема предлога концесионог акта и мишљење Комисије за јавно-приватно партнерство, као и студија оправданости давања концесије која треба да покаже због чега би овај облик јавно-приватног партнерства за државу био повољнији него развој из сопствених средстава или кроз задуживање“, наводи се у саопштењу ТС.

Та невладина организација сматра да је студија оправданости давања концесије за Аеродром „Никола Тесла“ „посебно важна због бројних изјава да Аеродром, иако се годинама одрицао дела прихода у корист предузећа Ер Србија, остварује изванредне резултате.

ТС је подсетила и на изјаву премијера Србије Александра Вучића из децембра 2016. „да смо и сами у стању да улажемо у аеродром“.

„Концесија би, како је то представљано јавности у протеклом периоду, донела једнократан приход у буџет од неколико стотина милиона евра, али би се држава истовремено одрекла редовног прихода у наредних четврт века“, истиче се у саопштењу ТС.

Додаје се да су ризици од штете код „чистих“ концесија најмањи у односу на све друге облике јавно-приватних партнерстава, попут заједничког предузећа као у случају „Београда на води“, или код концесија у којима држава гарантује одређена улагања или одређени промет концесионару.

„Уколико би се у концесиони уговор унеле гаранције прихода концесионара и сличне клаузуле то би додатно замаглило слику о томе колико је уговор повољан у односу на алтернативна решења“, навела је ТС.

Влада Србије и Аеродром „Никола Тесла“ објавили су 10. фебруара јавни позив за давање концесије за ту компанију у трајању од 25 година.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Докле ћете ви Срби да ћутите и трпите ове гологузане из Чипуљића да вас возају као мајмуне?!

5 (12) Глобос осигурање, који је од фебруара у власништву функционера СНС Остоје Мијаиловића, бележи …

ПЉАЧКА СРБИЈЕ НЕ СТАЈЕ! Бивши шеф Ане Брнабић победио на тендеру за расвету у Нишу

5 (5) Посао замене више од 23.500 „обичних“ светиљки ЛЕД светиљкама и брига о јавној …

Један коментар

  1. Naprotiv. Razlozi su prilično jasni. Imaju veze sa nečijom ličnom ekonomijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend