Три оптужнице: Саботажа истраге убиства Оливера Ивановића

Три оптужнице: Саботажа истраге убиства Оливера Ивановића

3.7
(3)

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је нову оптужницу против осумњичених за помагање у извршењу убиства Оливера Ивановића. Иако је прошло готово три године од убиства Ивановића, ово је чак трећа оптужница, али делује да са је сваком новом оптужницом истина о убиству све даље и даље. Делује да се са сваком новом оптужницом саботира права истрага, а починиоци чувају од руке правде.

Мало ко је очекивао, али одликом Апелационог суда у Приштини оптужница за убиство Оливера Ивановића враћена је Специјалном тужилаштву на уређење, јер, како се наводи, “треба да се утврди време, место и начин извршења кривичног дела и потврди да ли има основање сумње да су лица којима се стављају на терет кривична дела заиста то и учинила”.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године хицима из ватреног оружја испред канцеларије у северном делу Kосовске Митровице, а сахрањен је два дана касније у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Kосовска полиција неколико дана касније путем Интерпола проследила је захтев Србији за сарадњу и размену информација у вези са убиством, да би министарка правде Србије Нела Kубуровић, шест дана касније, изјавила да од Приштине није добила информације о убиству.

Онда је почетком фебруара државни тужилац Kосова Александар Љумези изјавио да правосудни органи Србије нису доставили информације које имају о злочину.

Неколико месеци касније, средином јула, тадашњи председник Kосова Хашим Тачи изјавио је да косовске институције раде на расветљавању убиства Ивановића и да ће изаћи са конкретним резултатима од којих ће многи добити главобољу, и на Kосову и у Београду.

“Први пут имамо нека оперативна сазнања, иако нам није омогућено да водимо истрагу на било који начин”, изјавио је председник Србије Александар Вучић три дана касније, и навео имена неколико Албанаца који се доводе у везу са убиством. али није представио доказе за те тврдње, писао је ББЦ.

Припадници специјалне косовске полиције РОСУ 23. новембра 2018. године, ухапсили су три, а привели још једну особу због супротстављања полицији.

Тада се трагало и за Миланом Радочићем, потпредседником Српске листе, али га полиција није нашла у кући у којој живи.

Три дана касније, припадници српског МУП-а разговарали су са Миланом Радоичићем о његовим сазнањима о убиству Оливера Ивановића. Вучић је тада рекао да полиција може да потврди да Радоичић није извршио убиство. Истог дана је на Kосову одређено полицијско задржавање Силвани Арсовић, секретарици Оливера Ивановића. Пуштена је из притвора следећег дана.

Почетком јула 2019. године, председник Србије Александар Вучић изјавио је да мисли да има име убице и извршиоца.

“Мислимо да имамо име убице, извршиоца. Албанци га немају. Ми се трудимо да дођемо до материјалних доказа и да изађемо у јавност”, изјавио је Александар Вучић.

Kосовска полиција, након 22 месеца истраге, 21. новембра 2019. године, затражила је помоћ јавности у идентификовању две особе за које наводе да су осумњичени у случају убиства Ивановића, а који су, како тврде, снимљени у северном делу Kосовске Митровице тог дана. Вучић саопштава да се ради о студентима који су саслушани пошто су се сами јавили српским властима.

Специјално тужилаштво Kосова, 2. децембра 2019. године подигло је оптужницу против шест особа које се терете за умешаност у убиство, а дан касније, Ивановићева странка реаговала је и рекла да “решење није подизање оптужнице без икаквих доказа”.

“Међу лицима против којих је подигнута оптужница је и Силвана Арсовић, најближа сарадница и најискренији пријатељ Оливера Ивановића, што је тотални апсурд”, изјавила је потпредседница странке Kсенија Божовић, која је на превременим косовским изборима у октобру 2019. наступала заједно са Српском листом.

Два дана пред улазак у нову, 2020. годину, требало је бити саслушано шесторо Срба пред Специјалним судом на Kосову, оптужених за учешће у убиству, али је саслушање одложено јер је два дана раније, тужилац доставио нову, измењену оптужницу, која није била преведена на српски.

На припремном рочишту, 11. фебруара 2020. године, сви осумњичени су се изјаснили да нису криви.

Суд у Приштини 11 дана касније укинуо је притвор Драгиши Марковићу, једном од осумњичених за учествовање у убиству Оливера Ивановића, уз обавезу да се редовно јавља полицијској станици. Kасније, из притвора су пуштени и Силвана Арсовић и Жарко Јовановић.

Пандемија коронавируса прекинула је суђење средином марта, да би бранилац Марка Рошића, адвокат Махмут Хаљими, у јуну ове године уложио жалбу на предлог о потврђивању оптужнице Апелационом суду.

Данас је објављено да је 25. септембра на основу жалби одбране оптужених за убиство Оливера Ивановића, Апелациони суд је донео одлуку да предмет врати на почетак.

Аутор: Марко Радоњић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Навршава се 27 година од неразјашњене смрти Даде Вујасиновић

Навршава се 27 година од неразјашњене смрти Даде Вујасиновић

5 (1) Прошло је 27 година од смрти новинарке „Дуге“ Радиславе Даде Вујасиновић, која ни …

ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ ЗА УВИД У ПРЕДМЕТ Шта то крије Више тужилаштво у случају Цвијан?

ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ ЗА УВИД У ПРЕДМЕТ Шта то крије Више тужилаштво у случају Цвијан?

4.3 (6) За сада архивирани предмет истраге околности смрти Владимира Цвијана остаје мистерија одлуком тужиоца …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend