Турска, Катар и Саудијска Арабија су отворени спонзори светског тероризма!

0
(0)

Шта чини Исламску државу (ИД) тако јаком, питање је на које је поставио немачки „Билд“ и позвао у помоћ експерте.

– Ал Каида је била јуче, ИД припада будућност – тврди Бруно Шира, немачки новинар, публициста и стручњак за тероризам. Територија ове „државе“ је велика као половина Немачке, а чак ни када вођа ове организације Абу Бакр ал Багдади буде убијен, то неће ништа да промени, сматра овај стручњак. И још један важан детаљ: ИД је богата.

У опширном тексту, немачки дневник покушава да открије изворе толиког новца, јер текуће процене кажу да ИД има годишњи буџет од око 2-4 милијарде долара. Осим пореза од „грађана“ ове „државе“, којих има око осам милиона, основни извор прихода је нафта. Рачуна се да је приход око 200.000 долара дневно, упркос сталном бомбардовању.

Док је цена нафте на светском тржишту тренутно око 50 долара, исламисти је продају за 20.

– Разлика је за многе довољна да склопе пакт са ђаволом – каже стручњак за ислам Михаел Лидерс.

Он додаје да нема прецизних података о тачним путевима, али се зна да нафта, која је лошијег квалитета због разорених рафинерија није прерађена, мора најпре за Иран, да се пречисти, а затим преко Турске иде у продају. Успут зараде сви, и не желе да говоре о томе. Многи се и боје, јер је у игри мафија која не жели да се о послу много сазна.

Некадашња амбасадорка ЕУ у Ираку, Јана Хибаскова тврди да се зна да нафту купују и поједине државе Уније, мада то не може да докаже. Међутим, Бруно Шира је сигуран:

– Знам, на пример, да Хрватска купује нафту од Исламске државе. Знам такође да Хрвати ИД продају оружје, и једно и друго, наравно, њихова влада пориче.

Спонзори Катар и Арабија

Део оружја исламисти су запленили од америчких контигената у Ираку, пише „Њујорк тајмс“- у вредности од једне милијарде долара! У међувремену је доста тога уништено или искоришћено, пише „Њујорк тајмс“.

– Када се погледа турско-сиријска граница, могу се видети препуне колоне камиона са оружјем за ИД, које спонзоришу новцем и логистиком Катар и Саудијска Арабија – тврди Шира.

Међу независним изворима се у склопу оваквих гласина најчешће помиње име Весне Пусић, потпредседнице хрватске владе и министарке иностраних послова. Она се раније залагала да Хрватска призна организацију Ал Нусра, која је имала везе са Ал Каидом, а данас је мање-више партнер западних сила у борби против сиријског председника Асада, каже се на појединим хрватским порталима као коментар на овакав текст у најчитанијим немачким новинама.

За то време, бизнис тече и даље, а Шира и Лидерс нису ни најмање оптимисти.

– Напад у Паризу није чин очајника, већ само први удар у међународном пробоју ове организације – каже Шира. – ИД је у налету у читавој Северној Африци, Тунис и Либија ће пасти, Либан ће ускоро да експлодира. Најгоре од свега, ИД је ушао у Пакистан – мути ми се свест од тога, јер се ради о четвртој најјачој атомској сили на свету“.

Плаћају и децу

Према сазнањима немачке владе, дете-борац у ИД добија 150 до 250 долара месечно, обични војници до 500, специјалци преко 1.000, а команданти преко 3.000 долара. Уз то сви који се прикључе, добијају храну.

Б. Божин – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ТУРСКА НАЈАВЉУЈЕ РАТ СА ГРЧКОМ: Ако крену у проширење територијалних вода у Егејском мору, очекује се сукоб

5 (5) ГРЧКО проширење територијалних вода дуж морске границе према Турској сматраће се поводом за …

Смрт турске адвокатице после 238 дана штрајка глађу, из „дубоко жаљење“ ЕУ

5 (2) Ебру Тимтик је била једна од 18 адвоката осуђених на дуге затворске казне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend