Турска саботира НАТО операције, по свој прилици припрема излазак из те алијансе

„Последњи потези Анкаре у вези са заједничким пројектима НАТО-а воде озбиљној кризи у Алијанси“, изјавио је бивши руководилац чешке војно-обавештајне службе и стручњак за Блиски исток, генерал Франтишек Штепанек.

Турска је блокирала реализацију појединих програма војне сарадње после низа дипломатских скандала између Анкаре и земаља Европске уније.

НАТО је касније саопштио да се ови потези Турске тичу само Аустрије која није у Алијанси, али јесте њен партнер.

Према наводима прашког листа „Актуалње“, турска војска нец́е учествовати у дејствима НАТО-а у којима је планирано и учешц́е аустријских војника.

Овакво понашање Анкаре могло би да створи проблеме, пре свега у раду мисија Алијансе на Косову и у Авганистану.

– Реч је о једној од најозбиљнијих криза у НАТО-у – изјавио је Штепанек.

Он сматра да то нец́е довести до потпуног прекидања сарадње Турске и НАТО-а, бар не ускоро.

НАТО има превише важну улогу у одбрани Турске, без обзира на актуелни раздор. Исту улогу и Турска игра за Алијансу. То је милион војника који стоје на граници НАТО-а, као и актуелним или потенцијалним кризним областима – рекао је Штепанек.

Према његовом мишљењу, турски председник Реџеп Тајип Ердоган врши притисак на НАТО како би изградио имиџ јаког и одлучног вође свог народа, што, очигледно, треба да му помогне уочи референдума о повец́ању председничких овлашц́ења.

– Сетимо се недавне кризе у руско-турским односима, пошто је турски авион оборио руског бомбардера. Данас, међутим, Ердоган само што не падне у загрљај руском председнику Владимиру Путину. Ердоган чини све што може да појача свој ауторитет и власт. Он је ступио на пут диктатора – сматра Штепанек.

Према мишљењу генерала, ако предстојец́и референдум донесе успех Ердогану, НАТО треба да буде опрезан. Турски председник би, уколико појача своју моц́, могао да се позабави питањем у ком правцу ц́е његова земља даље иц́и.

– Према најлошијем сценарију, Турска би могла да решава питање да ли да буде чланица НАТО-а или блиски савезник Русије – навео је Штепанек.

Вестионлине

Актуелно

„КОСОВСКЕ ОРУЖАНЕ СНАГЕ“ и НАТО чекају потписивање „ОБАВЕЗУЈУЋЕГ СПОРАЗУМА“

Западу се жури да се што пре донесе тзв. Трајно обавезујући споразум, који ће легализоват …

Грчка: САД су довезле нуклеарне бомбе у нашу војну базу Араксос

ЛИДЕР Комунистичке партије Грчке Димитрис Куцумбас изјавио је да су Сједињене Државе у његовој земљи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons