fbpx

Тужилац предложио притвор за функционера ДСС-а Уроша Јанковића због преваре тешке 350.000 евра

0
(0)

БЕОГРАД – Владимир Стојковић, голман репрезентације Србије, потврдио је у ексклузивној исповести за Курир да је био жртва преваре бившег заменика председника општине Чукарица и функционера ДСС Уроша Јанковића.

Поред Уроша Јанковића, функционера ДСС, ухапшено и шест особа које су на основу лажних докумената продале туђе парцеле познатом голману

Стојковић открива да је – уместо да новцем за који је веровао да улаже у атрактивно земљиште на Чукарици обезбеди будућност своје деце – изгубио више од 350.000 евра!

Полиција је јуче саопштила да су због сумње да су преварили Стојковића, фалсификовали исправе и оштетили га током 2015. и ове године за око 30 милиона динара осим Јанковића ухапшени и фудбалски менаџер Мирослав Стефановић, затим Владимир Ђурковић, као и Марко Зорић, Слађан Танић, Александар Ракићевић и Исидора Дашић. Они се сумњиче да су фудбалеру на основу фалсификоване документације продали парцеле које нису биле у њиховом власништву.

Слепо веровао

– Непријатно ми је због свега што се догодило. Веровао сам да су људи који су ме саветовали у које земљиште да инвестирам озбиљни. На крају сам се обратио полицији – почиње исповест голман Србије из карантина у ком се налази пред утакмицу с Велсом.

Он напомиње да је и даље у шоку због филмске преваре.

– Мирослав Стефановић звани Мики Ментол, фудбалски менаџер ког познајем 20 година, одвео ме је у општину и упознао са Урошем Јанковићем. Посаветовали су ме да је добро да инвестирам у земљиште, а Јанковић је понудио да ми за 100.000 евра обезбеди да купујем искључиво земљиште које ће ући у „добру градску зону“. Нажалост, тај новац дао сам му на руке и о томе немам ниједан доказ – присећа се Стојковић.

Према његовим речима, брзо су ушли у куповину прве две парцеле, које су биле регуларне.

– Код треће су се јавили први проблеми. Наиме, иако ми је презентовано да купујем „одличну парцелу од 67 ари“, испоставило се да је земљиште заправо далеко мање површине, 27 ара. Међутим, убедили су ме да ће то практично надокнадити на други начин и да су ми нашли земљиште у стамбеној зони, које ће, како су ми рекли, за 10 година да вреди 30 пута више – присећа се Стојковић.

Он објашњава да је због ангажмана у иностранству овластио кума да у његово име купује и продаје земљиште, као и да је после прве три уследила куповина још пет или шест парцела. Да нешто није у реду, почео је да сумња када је открио да је наводна преписка с фирмом из Швајцарске за коју су тврдили да је већ заинтересована да купи прве две његове парцеле – обичан фалсификат.

Приведени у ресторану

– Почео сам да сумњам, и тада сам позвао нотара, који је наводно ставио печат и потпис на уговоре о куповини. Тада је клупко почело да се одмотава јер жена уговоре није оверила. Њен потпис био је фалсификат. Испоставило се да последњих пет или шест парцела, сад не могу тачно да се сетим, уопште није моје власништво иако сам платио. Преварили су ме тако што су ми показивали само папире из катастра да та земља постоји, а као власници су се појављивали људи који то уопште нису били. Све је била обична фарса и добро осмишљена превара – открива Стојковић.

Врло брзо, у сарадњи с полицијом и тужилаштвом, откривено је да ни рачуни на које је уплаћивао новац нису били рачуни власника од којих је наводно куповао земљиште, већ људи који су били део ланца криминалне групе.

Како сазнајемо, Јанковићу и Стефановићу лисице на руке стављене су у понедељак у једном београдском ресторану, и то кад им је Стојковић донео 27.000 евра као „накнаду“ за услуге које су му учинили приликом куповине земљишта.

Саслушан Урош Јанковић
ТВРДИ ДА НИЈЕ ПРЕВАРИО ФУДБАЛЕРА

Урош Јанковић, функционер ДСС, саслушан је јуче у Специјалном тужилаштву и, према незваничним информацијама из истраге, он је потврдио да је упознао Владимира Стојковића, као и да му је помогао саветима да одлучи које земљиште да купи, али је тврдио да није учествовао нити има било какве везе са спорном продајом земљишта за коју је фалсификована документација.
– Мој клијент је изнео одбрану и објаснио природу односа. Сматрам да у његовим радњама нема елемената кривичног дела. Неоправдано је стављен на стуб срама – кратко је за Курир рекао Јанковићев бранилац, адвокат Момчило Минић, који није желео да говори о детаљима Јанковићеве одбране.

Јемство у износу од по 50.000 евра

Специjални суд у Београду одредио jе данас притвор до 30 дана бившем потпредседнику општине Чукарица Урошу Jанковићу (37) као и Mирославу Стефановићу (49) коjи се сумњиче да су малверзациjама са парцелама голмана српске репрезентациjе Владимира Стоjковића оштетили за више од 30 милиона динара.

Истом одлуком суд jе одлучио да ће моћи да се бране са слободе улолико положе jемство у износу од по 50.000 евра.

За осталих пет осумњичених у том случаjу тужилаштво за организовани криминал ниjе тражило одређивање притвора, па ће се они бранити са слободе.

Судиjа за претходни поступак донео jе решење коjим jе према У. J. и M.С. одредио притвор до 30 дана због постоjања особитих околности коjе указуjу на опасност од бекства, прецизирала jе у изjави за Танјуг портпарол суда Боjана Станковић.

Истим решењем, како jе додала, одређена jе мера jемства, те уколико окривљени уплате износ jемства ова мера ће заменити притвор и они ће бити пуштени на слободу.

Станковић jе напоменула да jе према окривљенима такође одређена jе мера забране прилажења, састаjања и комуницирања са одређеним лицима.

Поред Jанковића и Стефановића у овом случаjу за удруживање ради вршења кривичних дела преваре и фалсификовање исправе осумњичени су и директор чукаричког предузећа „Mакиш-промет“ Владимир Ђурковић (39), Mарко Зорић (39), Слађан Tанић (39), Aлександар Ракичевић (32) и Исидора Дашић (28).

Jанковић, Ђурковић и Стефановић се, према кривичноj приjави полициjе, сумњиче да су Стоjковићу понудили на продаjу више земљишних парцела на подручцjу општине Чукарица, коjе су у власништву физичких лица, а коjе ће наводно у неком будућем периоду бити атрактивне за улагање и изградњу.

„Oсумњицени су оштећеном, како се сумња, презентовали документациjу коjа jе садржала неистините податке о власницима парцела, а касниjе су те неистините податке уносили у купопродаjне уговоре, коjе су оверавали фалсификованим нотарским печатима. На таj начин оштећени jе доведен у заблуду да купуjе земљиште од стварних власника“, навела jе полициjа.

Oсумњичени Ђурковић, Tанић и Ракичевић се терете да су се приликом склапања купопродаjних уговора са Стоjковићем представљали фалсификованим пуномоћjима и овлашћенима као пумоноћници власника парцела (да могу у њихово име и за њихов рачун да продаjу земљишне парцеле).

Полициjа сумња да су се осумњичени Зорић и Исидора Дашић лажно представљали као власници парцела.

Након потписивања купопродаjних уговора, како наводе у полициjи оштецени Стоjковић jе са свог рачуна новац пребацивао на рацуне коjе су у банкама отворили Стефановић, Ракицевић, Зорић и Дашић, а коjи су они их потом подизали и делили са осталим осумњиченима.

Полициjа jе од осумњичених одузела 27.500 евра, за коjе се сумња да су проистеклих из кривичног дела, фалсификовани нотарски печат, фалсификовану документациjу, и рачунарску опрему.

Курир, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ослобађајуће пресуде Бубалу и осталим оптуженима за злоупотребе приликом приватизације Луке Београд (видео)

5 (1) Специјални суд у Београду донео је ослобађајућу пресуду бившем министру привреде и приватизације …

ПРОРАДИЛА МЕТЛА? Високи функционер ДСС-а Урош Јанковић осуђен на две године затвора због преваре!

5 (1) УРОШ Јанковић, бивши потпредседник Општине Чукарице, данас је пред Специјалним судом у Београду …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *