Тужилаштво ни после два месеца није прикупило доказе за нелегалну градњу на Панчићевом врху

0
(0)

Готово два месеца од када је Основно јавно тужилаштво у Брусу формирало предмет на основу кривичне пријаве Министарства грађевинарства за нелегалну градњу на Панчићевом врху против инвеститорке Снежане Митковић, и информација које су објављене у емисији Инсајдер о антидатирању захтева за легализацију, предистражни поступак у оба предмета још није завршен. Инсајдеру је у овом тужилаштву речено да се прикупљају додатни подаци, те да ће одлука о покретању или непокретању кривичног поступка бити донета ускоро.

„У току је предузимање доказних радњи ради провере навода из поднете кривичне пријаве Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре против Снежане Митковић из Смедерева због кривичног дела грађења без грађевинске дозволе из члана 219а Кривичног законика, као и у погледу поднете пријаве за легализацију објекта који је изграђен на Панчићевом врху, на Копаонику“, наводи се у писаном одговору Основног јавног тужилаштва у Брусу.

Министарство грађевинарства је 9. маја 2018. године поднело кривичну пријаву против инвеститорке Снежане Митковић, која је без грађевинске дозволе и упркос налогу грађевинске инспекције да уклони објекат од 1.000 квадрата, наставила са грађевинским радовима на врху Копаоника. У објекту је у међувремену чак отворен ресторан и изграђена септичка јама од преко 100 квадрата. У томе не само да је није спречила ниједна надлежна институција, већ су неке од њих – попут Министарства одбране, општине Брус и ЈП Скијалишта Србије својим чињењем и нечињењем то омогућиле.

Ова кривична пријава Министарства грађевинарства, које је још 24. јануара издало решење о рушењу, односила се само на нелегалну градњу.

Тужилаштво: До емитовања Инсајдерове емисије нисмо имали сва потребна сазнања

Основно тужилаштво у Брусу је тек након емитовања емисије Инсајдер „ Врх безакоња“ 24. маја 2018. формирало предмет за проверу информација изнетих у емисији, а које се односе на захтев за легализацију Снежане Митковић који је био антидатиран. Како је Инсајдер открио, на захтеву који је у име инвеститорке Министарству грађевинарства доставила општина Брус, уписано је да је поднет 2014. године, иако је градња нелегалног објеката почела тек средином 2017, за шта постоје бројни докази.

Према истраживању Инсајдера објављеном у емисији Врх безакоња, управо тај документ је омогућио инвеститорки Снежани Митковић да тужи државу, односно Министарство грађевинарства Управном суду и одложи рушење, упркос решењу о рушењу које је донето још 24. јануара 2018. године.

Она се захтевом за легализацију, који је Министарству грађевинарства проследила општина Брус, позвала на Закон о озакоњењу којим се прописује да се до окончања судског поступка рушење одлаже, упркос томе што жалба на то решење не одлаже извршење. Имајући у виду да поступци пред Управним судом могу да трају и неколико година, објекат за то време неће бити срушен, а ресторан ће несметано радити.

Управни суд: Предмет ће бити решен у разумном року

Инвеститорка је против решења Министарства грађевинарства којим се одбија њен захтев за легализацију поднела тужбу Управном суду током маја ове године.

Усмена јавна расправа у овом предмету до 25.06. 2018. није била одржана. На питање Инсајдера када би то могло да се деси, у Управном суду нам је речено да поново позовемо за два месеца.

„Предмет је у раду и биће решен у разумном року, будући да су судије дужне да решавају предмете по редоследу пријема тужбе у суд, у складу са Програмом решавања старих предмета и са посебним приоритетом у решавању предмета који се по закону и Судском пословнику сматрају хитним“, наведено је у писаном одговору Управног суда.

Држава не може да сруши ни септичку јаму

Републичка грађевинска инспекција је након контроле градилишта на Панчићевом врху установила да је инвеститорка Снежана Митковић поред нелегалног објекта од преко 1.000 квадрата, за који је издато решење о рушењу још у јануару 2018, у међувремену без дозволе изградила и септичку јаму од чак 180 квадрата.

Инспекција је наложила инвеститорки да уклони септичку јаму, али је Снежана Митковић уместо тога Министарству грађевинарства доставила изјашњење са низом примедби на записник у којем између осталог наводи да септичка јама, као и нелегални објекат не могу бити срушени док се правоснажно не оконча поступак озакоњења који је у току.

Снежана Митковић се на Закон о озакоњењу позвала на основу антидатираног захтева за легализацију.

Тако се испоставило да чак ни септичка јама не може да буде уклоњена, захваљујући антидатираном захтеву за легализацију објекта који је претходно достављен за објекат од преко 1.000 квадрата на локацији где таква градња није могућа. Иако је Министарство тај захтев одбило, на основу Закона о озакоњењу инвеститорки је омогућено да одложи рушење и тужи Министарство због решења о рушењу. На исту законску могућност позвала се и у случају септичке јаме.

„Покренут је поступак озакоњења предметног објекта, што значи да се у складу са Законом не може извршити рушење до правоснажно окончаног поступка озакоњења“, навела је инвеститорка у свом изјашњењу на инспекцијски записник и налог за уклањење нелегалног објекта.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо Предрагу Кону

4.8 (900) Предраже Коне молим да се уклоните са медија, Ваша неискреност а слободан сам …

Предраг Кон, стручни сарадник компаније Фајзер (фото)

4.7 (77) Нема ту нимало сукоба интереса наши драги суграђани! Па шта вам је људи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend