Насловна / Свет / Хелм / У Бриселу потписан протокол о приступању Македоније НАТО

У Бриселу потписан протокол о приступању Македоније НАТО

ПРОТОКОЛ о приступању Македоније НАТО потписан је данас у седишту западне војне алијансе у Бриселу.

Протокол су потписали амбасадори 29 земаља чланица у присуству министра спољних послова Македоније Николе Димитрова и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.

На церемонији у седишту НАТО, Димитров се поздравио са амбасадорима свих земаља чланица који су један по један по абецедном реду прилазили да потпишу документ.

Приступне протоколе са будућим чланицама обично потписују министри спољних послова, али су Протокол са Македонијом потписали амбасадори земаља чланица при НАТО да би се убрзала интеграција те земље у алијансу.

По потписивању Приступног протокола, Македонија ће учествовати на састанцима НАТО без права гласа, а пуноноправна чланица постаће када свих 29 земаља Алијансе у парламентима ратифукују протокол.

Преспанским договором је предвиђено да то прво уради Грчка, што је најављено за 8. фебруар. Седам дана након што Грчка ратификује Протокол, Македонија ће формално променити име у Северна Македонија.

Уобичајено ја да процес приступања у НАТО траје око 18 месеци, али, према најавама из седишта алијансе које су пренели македонски медији, Северна Македонија може да очекује пуноправно чланство у јуну.

Бета

Актуелно

НАТО након агресије усмртио од 10.000 до 18.000 становника Србије осиромашеним уранијумом

Пресуде италијанских судова недвосмислено потврђују да је осиромашени уранијум директни узрочник пораста броја оболелих од …

Дачић: Србија ради на усаглашавању текста новог индивидуалног плана партнерства са НАТО

БЕОГРАД – Очување и заштита територијалног интегритета, европске интеграције и унапређење сарадње са државама широм …

Један коментар

  1. Jao, blago vama, sada ste postali legitimna meta Rusije!
    Bravo, usranci, mnogo ste pametni!
    A tek sto cete videti blagodeti od tog clanstva kad stanu da vas gaze nato „vojnici“ sa imunitetom, citaj sadisticki divljaci, siluju, ubijaju i bacaju po jendecima kao sto rade na Okinavi godinama, ima da se upiskite od srece!
    A pazi ga ovaj zabrekli kepec sto je uzeo pare al’ se zacenio!
    Neces jos dugo, tupavi bicmane!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons