фото: ZADAR News

У центру Задра већ 20 година стоји илегално подигнути усташки споменик (фото)

0
(0)

Након што је ZADAR News у листопаду открио два графита на којима се позивало на клање Срба, онај први који је освануо на Билом Бригу промптно је пребрисан, док је посљедњи, који је “красио” зидове Велебитске улице у потпуности пребрисан тек након пет дана.

Графит који је позивао на клање Срба обрисан је тек из другог покушаја

Наиме, одлуком овлаштеног комуналног редара који је под ресором прочелника Робертина Дујеле, донесена је одлука према којој се налаже твртки Сјај д.о.о. да пребрише споран графит. Но, ђелатници споменуте твртке пребрисали су тек дио графита на којему је писало “Ој хрватска мати, Србе ћемо клати” с усташким “у” и крижем. Тако је на зиду остало написано “Ој хрватска мати”. Kада смо прочелника Дујелу питали због чега није пребрисан цијели графит, као што је то наложио комунални редар, послао нам је опћенит одговор у којему је казао како ће се он залагати да се пребришу сви непотребни натписи на прочељима зграда у Задру. Тада смо га подсјетили како нам није одговорио на конкретно питање. Неким чудом, два дана касније графит је у потпуности пребрисан.

Грађане смета илегално постављена усташка спомен плоча

Слиједом горе наведених догађаја, редакцији ZADAR Newsа јавило се више читатеља који су нас упозорили како се испред улаза у зграду Уреда државне управе Републике Хрватске у улици Јосипа Јурја Штросмајера 20 налази спомен плоча на којој се налази мапа издајничке квислиншке такозване Независне државе Хрватске. Између осталога, на спомен плочи подигнулом бранитељу Рајку Лози пише “ХРВАТСKИ ВИТЕЖЕ, УСТАШKИ СИНЕ”, “ПРОГОНИ, ОПТУЖБЕ, МУЧЕЊА, ЗАТАЈЕ И ИЗДАЈЕ НИСУ ПРЕKИНУЛИ ТВОЈ ЖИВОТНИ САН, НЕЗАВИСНУ ДРЖАВУ ХРВАТСKУ”. Kао што је и видљиво на споменутој фотографији, у духу самог обиљежја на мраморној плочи налази се и грб с првим бијелим пољем. И док о жртви бранитеља Лозе који је, како на плочи пише, погинуо на мјесту гђе се иста и налази не треба превише разглабати, одавање пијетета на овакав начин, осим што није цивилизацијски прихватљиво, уједно је и илегално јер је било какав облик величања нацистичке НДХ законом забрањен.

Ирена Драгић: Хитно уклонити усташку спомен плочу

О спорној спомен плочи можда највише зна СДП-овка вијећница у Градском вијећу Града Задра, Ирена Драгић која је о истој више пута упозоравала на сједницама Градског вијећа.

– Усташка спомен плоча у Задру се налази више од 20 година и то је неприхватљиво. На сједницама ГВ-а сам више пута упозоравала и молила градоначелнике да уклоне такву плочу која велича НДХ. Своједобно ми је бивши градоначелник Звонимир Вранчић рекао да та спомен плоча тамо стоји јер се он сажалио над обитељи погинулог бранитеља. Све у реду, жртви се увијек треба поклонити, али да усред Задра налази то што се налази је неприхватљиво и накарадно. Позивам надлежне службе да под хитно макну ту спомен плочу с улаза у Уред државне управе јер не постоји никаква одлука Градског вијећа према којој се она тамо може поставити. Тај приједлог никад није прошао надлежни одбор нити се о истоме гласовало на некој од сједница ГВ-а, дакле ради се о чистом кршењу закона. Чак и да је донесена таква одлука, а није, плоча каква је данас тамо с таквим обиљежјима не може стајати на јавној површини, али ни нигђе другђе у Републици Хрватској – казала је Драгић заZADAR News.

Зоран Ерцег, некадашњи хрватски бранитељ, а данас ратни ветеран у разговору за ZADAR News казао је такођер како таква плоча мора под хитно бити уклоњена, односно како иста никад није смјела бити постављена на јавну површину.

“Чињеница да се у Новом Саду открива споменик човјеку који је био командант у Вуковару у којем је убијено 2.200 људи биће предмет формалног протеста Србији и то сам већ рекао српском предсједнику Александру Вучићу” – рекао је Пленковић у Женеви. Многи хрватски медији и хрватска јавност осудили су оживљавање сјећања на убојицу и злочинца који је разарао Вуковар, каже нам Ерцег и додаје:

– Мени је занимљив феномен који је задњих 30 година стално појављује у Хрватској. Осуђујемо сусједа, изглед мигранта или неко понашање Србије, без проблема и комплетну особу која нам у неком тренутку не одговара из било којег разлога. Kад нетко не испуњава наша очекивања или се не понаша онако како бисмо ми хтјели – спремни смо га врло лако и врло брзо осудити. Хрвати се воле представљати као велики вјерници, сљедбеници Исусовог учења па зато волим подсјетити.

Ни ми сами не испуњавамо Божје стандарде, Бог нас ипак љуби и прихваћа онаквима какви јесмо – грешници. Апостол Јаков је рекао: А тко си ти да судиш ближњега?“ Јаковљева 4:11 – 12.‘‘Не судите да не будете суђени! Јер судом којим судите бит ћете суђени. И мјером којом мјерите мјерит ће вам се. Што гледаш трун у оку брата својега, а брвна у оку своме не опажаш? Лицемјери, извади најприје брвно из ока свога па ћеш онда добро виђети извадити трун из ока братова!’’ Матеј 7:1 – 5

Јако нам у Хрватској смета трун у туђем – српском оку а не смета нам балван у властитом оку тј. редовито обиљежавање нацистичких идеја, догађања и нацистичке политике по свим крајевима лијепе наше домовине.

Досита је занимљиво зашто ми реагирамо на обиљежавање разних четничких догађања у Србији или Босни и Херцеговини ако то исто ми радимо само с усташким предзнаком у Хрватској и Босни и Херцеговини. У центру Задра, пред зградом Државне управе налази се двадесетак година усташка плоча с усташким грбом којом се одаје почаст “хрватском витезу и усташком сину Рајко Лози” који је погинуо 1991 године за “НЕЗАВИСНУ ДРЖАВУ ХРВАТСKУ”.

Kада судимо другима имамо велики проблем са самоправедношћу која доноси у наше животе сљепило и зато не видимо балван у нашем оку. Они који осуђују друге не само да су усмјерени прекритички, већ су и лицемјерни. Многим данашњим самозваним бранитељима не сметају броји злочини, силовања и разбојства које су чинили припадници хрватске војске. Зашто нам не сметају незамислива звјерска мучења као што је нпр: гађање ножевима ратног заробљеника који је завезан између два стабла а након што је избоден бројним убодима, још увијек живог су га запалили. Ти и такви злочинци били су баш данас на светој миси након које су отворили спомен собу како би обиљежили 27 година од оснутка 9. гардијске бригаде, самозваних “славних Вукова”.

Мене је као хрватског ратног ветерана данас срамота јер су ти хрватски злочинци били у истој војсци с нама који смо часно бранили Републику Хрватску за чију слободу смо били вољни живот дати.

Не само ја већ и бројни други хрватски ветерани имамо потребу дистанцирати се од свих оних који имају потребу и данас се називати хрватским бранитељима желећи тако оправдати своју немјерљиву грамзивост у стјецању привилегија а све на штету хрватских радника и сељака.

Хрватски ратни ветерани сматрају својом обавезом чистити прљавштину у својој кући надајући се да ће и у Републици Србији бити часних и храбрих људи који ће започети с чишћењем прљавштине у њиховој кући. Ако желимо сачувати достојанство и вјеродостојност чистимо прво испред свог прага умјесто да гледа у сусједово двориште – казао нам је Зоран Ерцег који је уједно и главни уредник популарне Фацебоок странице хрватских ратних ветерана “Доста је, ја се вас не бојим”.

Хоће ли Робертино Дујела поступати по закону?

А што о свему мисле градоначелник Бранко Дукић и прочелник за комуналне ђелатности и заштиту околиша, Робертино Дујела који би требао, уколико жели поступати по закону, наложити уклањање спорне спомен плоче с јавне површине, остаје нам за виђети.

ZADAR News

фото: ZADAR News

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Успон империје Бранбић

4.9 (8) Лепо је бити успешан, а још лепше кад успех свима у породици дође …

Чудо у Дубровнику – српске фреске се појавиле испод креча у римокатоличком самостану Мале браће

5 (5) Хрвати их већ 10 година упорно прекривају, али узалуд! ОПЕТ ИЗБИЈУ НА ПОВРШИНУ! …

Један коментар

  1. Све ће то Италијани решити… Без нервозе…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend