У Крушевцу ове године угашено 700 радних места

0
(0)

Током последњих годину дана, у граду на Расини угашено је готово 700 радних места, и то само у предузећима у реструктурирању, а до Нове године најављена је реализација социјалног програма у још два овдашња колектива. Тако ће, уз отпремнине, још хиљаду радника отићи из ИМК „14. октобар“ и корпорције „Трајал“, преносе Новости.

– Да би се у граду регистровао било какав бољитак, реално је потребно упошљавање од 2.000 до 3.000 људи, а то је веома тешко оствариво – сматра Љубиша Велимировић, председник Самосталног синдиката у ИМК „14. октобар“ – Проблем је што радници одлазе, а нови људи, који стасавају за посао, немају где да раде.

ДОК је просечна плата у Србији, у октобру, износила 44.938 динара, они ретки запослени Крушевљани примали су по 36.028 динара. Кућни буџети донекле се „крпе“ уз помоћ пензија старијих укућана… Иначе, протеклих година – поред висине зарада – опадају и број становника, и привредни раст и, на крају, број запослених.

И, док су радници ове фабрике – која још, бар „на папиру“, запошљава 1.460 људи – листом кренули пут фабричке капије, запослени у „Трајалу“ следе њихов пут, па се у овој корпорацији, од 1.600 радника, за узимање отпремнина пријавило њих 317.

– На овај потез махом су се одлучили радници којима је до остварења једног од услова за пензију остало две, односно пет година – каже Милосав Вукојичић из Самосталног синдиката у „Трајалу“, за Новости.

Истовремено, у руководствима фабрика одакле су запослени већ отишли наводе да је кључно сачувати преостала радна места…

– Кроз социјални програм, фабрику је лане напустило 148 радника, остало је нас петоро, а тренутно ангажујемо 80 људи – објашњава Мића Илић, директор конфекције „Звезда“, која ради послове за „Мону“. – Зато нам је важно да нађемо решење у предстојећој приватизацији, које гарантује опстанак најмање 150 радних места.

Иначе, по најновијим информацијама из овдашње Филијале Националне службе за запошљавање, у граду је без посла нешто мање од 16.000 људи, а радну књижицу има око 26.000 Крушевљана. Међутим, једва око 3.000 њих ангажовано је у производњи.

С обзиром на то да је ове године из локалног буџета, кроз мере активне политике запошљавања, планирано издвајање 38,7 милиона динара, а радно је ангажовано 265 лица и то кроз програме самозапошљавања (100), нова радна места (90) и јавне радове (75), у Градској управи и наредне године очекују висок проценат реализације свих програма, од чак 93 одсто.

Крушевац је, при свему томе, неславни рекордер по броју раскинутих приватизација: од 32 продата предузећа, купопродајни уговора раскинут је у чак 14 фирми, па је – за приближно две деценије – изгубљено око 10.000 радних места.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији у марту 11.000 људи изгубило посао

4.3 (3) У првом кварталу ове године број запослених у Србији износио је 2.186.834, што …

Границе затворене, радна места угашена: Шта ће стотине хиљада грађана који су се вратили у Србију

4.2 (5) Већина од 400.000 грађана Србије који раде у иностранству, принудно се вратило у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *