У Министарству пољопривреде седе људи који само размишљају како да униште српског сељака

0
(0)

У Министарству пољопривреде седе људи који размишљају како да униште српског сељака, наводе зрењанински пољопривредници који су суочени са недостатком земљишта за обраду али и бројним монополима.

Узрок незадовољству је нерационално давање у дугорочан закуп на 30 година 3.400 хектара земље прве и друге класе немачком Тенису и двема српским фирмама, што је погодило ратаре у овој општини.

-Данас је императив да се раде велике површине, зато је потребан закуп државног земљишта. Давање великих површина државне земље у закуп фирмама које се никад нису бавиле пољопривредом онемогућава сељачка газдинства да допуне своје поседе – каже земљорадник Славко Вуков.

Драган Клеут из Асоцијације пољопривредника Баната каже да је око 900 хектара државне земље у пет села у околини Зрењанина додељено једној приватној фирми, која се никад није бавила земљорадњом.

-На тај начин угрожен је опстанак локалних пољопривредника. Та фирма не испуњава законске услове за закуп државног земљишта, „оснивачаки улог“ тог предузећа износио је 50 динара. Због кршења закона покренули смо управни спор – каже Драган Клеут.

Борислав Чизмаш, ратар из Ботоша, каже да у њиховом атару има 1.350 хектара државног земљишта, али само 150 је било на лицитацији, а закуп је износио 85.000 динара по хектару.

-Са тако скупим закупом, нема зараде, могућ је само губитак. Тенисов закуп је 221 евро, разлика у висини коју плаћа Тенис и оног који су платили ботошки ратари је 400 евра. Немачка фирма добија земљу прве класе, а треба да гради фарме са 2.500 крмача, што је мимо свих европских стандарда. На разлици у цени закупа Тенис ће добити 30 милиона евра по једној фарми – каже Борислав Ћизмаш.

Према његовим речима, због права пречег закупа земљишта које имају сточари у Ботош долазе фирме са стране и добијају државну земљу.

Али, тврди Чизмаш, оне и не обрађују земљиште, него га дају у подзакуп, што јер кажњиво, али нико од надлежних не реагује.

На трибини посвећеној положају пољопривреде, коју је организовао Зрењанински социјални форум, побројани су бројни проблеми банатских ратара.

Пише: М.Пудар, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Недимовић обмануо све, уместо пшенице и кукуруза – сеје лажи“

4.4 (22) „Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је јуче, не трепнувши, по ко зна који пут …

Kесеровић: Воће у Србији најскупље за последњих 15 година

0 (0) Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Kесеровић рекао је данас да је …

3 Коментара

 1. Слажем се са закључком сељака, али бих додала да и други министри раде о глави становнику Србије. Потстакнути преседником Вучићем утркују се у пакости ко ће више нанети зла грађанину … Ако бих почела да бројим од Паркинг сервиса, администрације, полиције, срестава информисања, банака, туристичких агенција, Скупштине, посланика и закона које доносе, Центара за социјални рад….
  Лаж , неморал, зло…. Просто човек не може да не примети уредбе којима се сваки облик комуникације доводи до апсурда, избацујући га из уобичајних токова, дајући смер који ће завршити у лавиринту, недоречениг законских форми. Па препуштени неукој администрацији остајемо ни на небу ни на земљи, у бестежинском и безнадежном стању… Хајдучко заскакање , уз драње коже дође као бонус….
  Посебно је уочљиво када се вратите из неке уређене земље, чији грађани тачно знају где их шта чека и у којој прилици , са јасно предоченим правима и обавезама….

 2. Kompletna vlast od predsednika do cistacice rade protiv Srba i Srbije.

 3. Рајко Крвавац

  Поштовани пријатељи,
  извињавам се али морам употребити народни језик: „мајку им јебем крваву“ … Све речено је апсолутна истина … фазлију вучићи, дачићи, вулини, дејановићи, николићи, антићи … просто се утркују ко ће више крви попити обичном свету и нестајућој Србији, ко ће смислити већу зајебанцију поводом докумената, регистрације, дечијег додатка, уговора о раду, школовања, такси, дажбина, јавних извршитеља крвопија, нотара силеџија, пореза … све је изврнуто наглавачке … све дадоше хрватима, мађарима, шиптарима (за провизију наравно) … Како казнити те злочинце је основно питање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *