У Прокупљу откривен споменик јуначком и славном Гвозденом пуку (видео)

0
(0)

* Имена јунака Гвозденог пука уклесана су и на мермерним плочама у спомен парку. На споменику су исклесана лица команданта Гвозденог пука Миливоја Стојановића Брке, француског пуковника Шарла Пранијеа, као и Милунке Савић и Флоре Сандс

* Државна церемонија почела је интонирањем химне „Боже правде”, а завршена „Маршом на Дрину”

* Ана БРНАБИЋ: „Стати овде, пред овај споменик, пред 1.300 мртвих, шест и по хиљада рањених, пред историју, пред Србију за коју су се борили, више је од части, више од обавезе, то је тренутак апсолутне покорности пред онима који су нас учинили непокоренима, пред онима који су нас научили правом значењу речи – слобода. Дуг који имамо је ненаплатив и вечан”

_________________________________________________________________________

У ПРОКУПЉУ, који обележава сто година од ослобођења у Великом рату 1918. године, откривен споменик Другом пешадијском пуку, познатијем по свом називу „Гвоздени”, који је био је пук српске војске током ратова од 1912. до 1918. године, а прочуо се и у историју ушао због јунаштва којим је задивио и скоро све савезничке војске и њихове војсковође, владе и народе.

Споменик су открили председница владе Ана Брнабић и градоначелник Прокупља Александар Симоновић, уз интонирање „Тамо далеко” и присуство великог броја грађана.

На споменику су уклесана имена свих битака у којима је учествовао Гвоздени пук у оба Балканска рата и у Првом светском рату и наведени су сви ослобођени градови 1918. године.

Исклесана су и лица команданта Гвозденог пука Миливоја Стојановића Брке, француског пуковника Шарла Пранијеа, као и Милунке Савић и Флоре Сандс.

Имена јунака Гвозденог пука уклесана су и на мермерним плочама у спомен парку.

Државна церемонија почела је интонирањем химне „Боже правде”, а завршена „Маршом на Дрину”.

Србија је данас јача него што је била јуче, а слабија него што ће бити сутра, поручила је Брнабић након откривања споменика Гвозденом пуку.

„Стати овде, пред овај споменик, пред 1.300 мртвих, шест и по хиљада рањених, пред историју, пред Србију за коју су се борили, више је од части, више од обавезе, то је тренутак апсолутне покорности пред онима који су нас учинили непокоренима, пред онима који су нас научили правом значењу речи – слобода. Дуг који имамо је ненаплатив и вечан”, поручила је Брнабић.

Она је рекла да су нам наши најславнији преци показали два пута – један да стално жалимо и сажаљевамо себе и други да дамо све од себе, као што су они дали.

„За њих, данас, ми војујемо за мир. За њих ми данас немамо више права да се са било којом главом играмо. Потребне су нам, више него икада, не да гину, него да живе, да мисле, да верују, надају се, стварају, планирају, воле, гледају, сањају, и заслуже све оно што је, за њих, овај гвоздени, вечни пук, освојио”, рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да се слобода само једном осваја крвљу, челиком и славном смрћу, а да је после је паметни народи цене, чувају и живе, улажу у њу, мир, свој труд, рад и знање, да би за будуће генерације слобода и мир били сигурни и вечни.

Она је рекла да смо кренули путем да од некадашњих непријатеља направимо пријатеље, што је и део нашег дуга према Гвозденом пуку, којем су се непријатељи дивили.

Упитала је ко, када стане пред споменик у Прокупљу и пред животе који су пали да бисмо данас имали мир и слободу, има право да не пружи све од себе и не уради нешто за Србију, за себе, за своју породицу. „Ко до нас, овде, сме да одустане од јаче Србије, од још боље Србије, Србије која изнад свега цени мир, труд, знање, упорност, која поштује старије и даје подршку младима, Србије која поштује различитости, која верује и брани принципе, верује у себе и помаже другима. Србије која је данас јача него што је била јуче, а слабија него што ће бити сутра”, упитала је Брбанић.

Она је рекла да смо кренули путем да од некадашњих непријатеља направимо пријатеље, што је и део нашег дуга према Гвозденом пуку, којем су се непријатељи дивили.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Споменик јунацима Кошара остављен на улици јер напредну банду заболе ……

0 (0) и за српским јунацима и за Кошарама. Споменик који је требао да буде …

Јанко Катић – десна рука вожда Карађорђа

5 (1) Ка­да је кнез Те­о­до­си­је Марићевић на Сре­те­ње 1804. го­ди­не са­звао ви­ђе­ни­је Ср­бе у ја­ру­гу …

2 Коментара

  1. Sramota za Prokuplje, za Srbiju i za SRBSKI NAROD da ova mutava bude prisutna i priča o našoj istoriji

  2. Neverovatne promene u zadnje vreme se dešavaju kod nas. Do pre par meseca najveći turista, zvaničnika i putujućeg političara bio je neprikosnoveni ΛV. Na zasedanje u UN nije otišao, neće ići i u Prokuplje na obeležavanje stogodišnjice oslobođenja i ceremoniji otkrivanja spomenika Gvozdenom puku . On je ranije prisustvovao na mnogo značajnim događajima, otvaranja sanitarnih čvorova, fabričica, kilometre puteva i slično. Da li ga preokupirali državnički poslovi, umorio se, formira kadrove sličnog kova ili se uplašio od premeštanja brda u Grdeličkoj klisuri, ko bi ga znao?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend