У Русији се формирају нове специјалне снаге

0
(0)

28.11.2012. – У случају рата да елиминишу политичко и војно руководство противника и стратешке објекте на непријатељској територији

У Русији може да се појави „командос“. За његово формирање група руководилаца апарата Генералштаба и Главне обавештајне управе (ГРУ) поднела је захтев министру одбране Русије Сергеју Шојгуу. У октобру овај пројекат је обдио претходни министар одбране Анатолиј Сердјуков без обзраложења.

Командоси треба да спасавају руске грађане узете за таоце ван граница земље. Да их евакуишу из зона локалних конфликата и да ликвидирају банде, а у случају рата да елиминишу политичко и војно руководство противника и стратешке објекте на непријатељској територији.

Приликом разраде структуре команде генерали су предложили да се оријентише на искуство Француске, Велике Британије и Немачке. А приликом формирања тактичких одреда – на искуство САД. Аутори пројекта сматрају да основни извршилац задатака треба да буде одред специјалне намене Сењеж. Данас је он под командом лично министра одбране. А бригадама специјалне намене једног од војних округа и транспортне авијације дати додатне функције ватрене подршке операција.

Иницијатива руских генерала може да буде корисна, сматра председник Међународне асоцијације ветерана одреда антитерора Алфа Сергеј Гончаров.

– Идеја је да се има озбиљна подлога за формирање команде и обједињавање наших специјалних одреда у једниствену песницу. ФСБ, на пример, има снаге специјалне намене које се успешно боре против тероризма. Али ако сматрамо да је потребна снажна песница за деловање у локалним ратовима, данас ова идеја има право на постојање.

Данас у Русији постоје одреди специјалне намене Сењеж, Алфа и други. Али просто дати им већа овлашћења није довољно, сматра Сергеј Гончаров:

– За локалне ратове потребне су десетине хиљада професионалаца, добро наоружаних. Нећу разоткривати број бораца Алфе или Вимпела, али има их десетак пута мање. Зато ако неко мисли да Алфа може да ратује у локалном рату и решава проблеме читаве државе, то је просто смешно. То подразумева управо формирање великог специјалног одреда.

Извор у министарству одбране соапштио је да је задатак Команде специјалним операцијама и самим одредима било постављен још пре 5 година. Сада се овај пројекат реанимира. У првом реду зато да се спасу руски грађани у кризним жариштима, сматра директорЦентра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.

– Сада је ситуација крајње непредвидива, у првом реду на Блиском и Средњем Истоку. Нико не може да искључи довољно дуготрајне конфликте. То, како сада видимо, прати прилично велики број жртава, учесници конфликта су врло озлојеђени, њих практично ништа не зауставља. У таквим условима ако се не предузму ванредне мере, руски грађани могу да погину. Уверен сам да по званичним каналима одатле једноставно не могу да се изведу. И са ове тачке гледишта иницијатива формирања командоса је оправдана.

По мишљењу експерата, Команда специјалним операцијама треба да буде директно потчињена врховног команданту Оружаних снага РФ. То је председник земље Владимир Путин.

Константин Гарибов,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како је други Обилић ухватио бугарског официра

0 (0) Храбром јунаку Илији Илићу, добровољцу у српским ратовима, који се са фронта вратио …

Шеф ГРУ: САД Русију и Кину окружују себи лојалним режимима и жариштима напетости

0 (0) СЈЕДИЊЕНЕ Државе покушавају да Русију и Кину окруже себи лојалним режимима или жариштима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend