fbpx

У Сирији се бори око 40 Вехабија из Рашке области

0
(0)

Језгро радикалних исламиста у Рашкој чини група од око 120 људи који организују илегалне вехабијске школе у подрумима приватних кућа, а њих око 40 отишло је да ратује у Сирији, углавном за терористичку организацију „Исламска држава“, пише „Блиц“.

„Оперативни подаци говоре да је њих око 40 отишло, појединачно или по двојица, преко Турске до Сирије. Десетак их се вратило јер је било разочарано стањем на терену“, рекао је извор листа из безбедоносних структура.

Државе бивше Југославије и још неке балканске државе размењивале су спискове радикалних исламиста како би их зауставили на својим границама, а највећу опасност, према речима оперативаца и стручњака за безбедност, представљају повратници са ратишта који су окрвавили руке.

У тексту се напомиње да за сада највећи број радикалних исламских бораца из Европе у Сирији и Ираку чине Албанци и до сада је приведено више од 40 осумњичених за кривична дела организовања и учествовања у терористичкој групи, док се за 17 особа трага.

Лист наводи да је међу предводницима радикалних исламских идеја неколико имама, међу којима се посебно истиче гњилански Зекерија Ћазими, учитељ досад најпознатијег албанског борца у Сирији Лавдрима Мухаџерија, који је недавно убијен у сукобима у тој земљи.

Професор криминолог Добривоје Радовановић оценио је да су обучени појединци „задојени“ радикалним идејама веома опасни, јер им треба само корак до терористичке акције.

„Суштина сваке акције против таквих група је да им се пресеку токови новца и ухапсе вође, који су, нажалост, често верски лидери“, упозорио је Радовановић.

Аналитичар Шкељзен Малићи очекује да акција приштинских власти, које на иницијативу западних земаља хапсе радикалне исламисте, буде усмерена ка предводницима радикалних покрета који регрутују младе људе, односно ка имамима који желе да злоупотријебе друштво на Косову и шире радикалне идеје.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Одврррррратни фашисти, одврррратна антимигрантска кампања… (видео)

4.9 (12) А да ти можда ти „одвратни фашисти“ не кваре комбинацију са Сорошем?   …

Захарије-Милекић игуман манастира Рача, комита из Западне Србије током окупације Србије 1916-1918. године

4.2 (5) Био је страх и трепет за непријатеље на простору Западне Србије и Рашке …

4 Коментара

  1. oduzeti drzavljanstvo i zabraniti ulazak u Srbiju DOZIVOTNO

  2. gospoda STEFANOVIC I GASIC ovo ne znaju ,ne vide ,oni su ministri i nemju vremena za ovo..

  3. SVAKO POSVOJOJ VERI I UBEDJENJU I ODGOVAA ZA DELA KOJA POCINI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *