fbpx

У смећу 243 тоне хране

0
(0)

Из трговина од почетка године повучено много неисправних намирница и пића. Уништавани месо, прерађевине и пића

ВИШЕ од 243 тоне неисправне и неквалитетне хране и пића повучено је од почетка године из продавница у Србији. Из радњи су по налогу инспекције Министарства пољопривреде и трговине најчешће били повлачени, али и уништавани месо, месне прерађевине, поврће, воће и алкохолна пића.

Неодговарајући квалитет, промена мириса, боје или укуса, истекли рок употребе, непостојање или неправилне декларације најчешћи су разлози због којих су инспекције Министарства пољопривреде из промета повукле на стотине тона хране.

Ветеринарска инспекција је за првих шест месеци из промета повукла 64.481 килограма меса и 27.167 килограма месних прерађевина.

 ЖЕСТОКА ПИЋА Из промета је искључено 122.000 литара алкохолних и 6.724 литара безалкохолних пића и минералне воде, док је одузето или уништено 2.123 литара алкохола. Пољопривредна инспекција је због коришћења недозвољених сировина у производњи у погонима, ван промета ставила 108.048 литара алкохолних пића од чега 54.070 литара ракије, 29.729 литара вина и 19.223 литара етанола…

 – Из промета је, између осталог, повучено и 8.807 литара млека, 2.512 литара млечних производа, 6.126 комада јаја и 171 килограм рибе – наглашавају у Ветеринарској инспекцији.

Пољопривредни инспектори су истовремено ван промета ставили 2.884 килограма производа биљног порекла, од чега је 2.314 килограма било воћа и поврћа који нису поседовали доказ о безбедности.

Како је речено у Министарству пољопривреде и трговине, из продавица је због истека рока трајања уклоњено и 212 килограма инстант напитака, 13 килограма жутог шећера, као и седам килограма слаткиша. Ван промета је стављено и 101 килограм тестенина због присуства жишка, 56 килограма смокава због промене мириса и укуса, 55 килограма купуса у процесу труљења, 50 килограма кафе због непрописног декларисања и присуства сурогата, 38 килограма млевене паприке због присуства скроба – сурогата и 32 килограма чоколаде без декларације на српском језику.

Подаци ресорних инспекција показују да ризици од небезбедних производа и даље вребају са свих страна. Највише неправилности на терену затицали су ветеринарски инспектори, који поред малопродајних објеката контролишу и киоске брзе хране и пијаце.

– Имајући све ово у виду, потрошачима се саветује да пољопривредно-прехрамбене производе купују на местима која су за то предвиђена, да пре куповине проверавају декларације на производима са аспекта рока трајања и сировинског састава и да те производе не купују на тротоарима и неусловним местима – кажу инспектори.

СВИ РАФОВИ ПОД ЛУПОМ

Када 17 тржишних инспектора Нишавског округа крене у контроле, ниједном трговцу није свеједно. Њихове акције су ненајављене, али углавном протичу без већих проблема. Плаше се трговци инспекције, али више страхују од строгих казни.

На територији коју покривају послује више стотина фирми у Нишу и још шест околних општина. Инспектори у контроле крећу по пријавама потрошача, а често и када сами процене да су провере неопходне. Под њиховом лупом су услови за обављање промета робе и услуга, цене на рафовима, али имају задатак и да спречавају нелојалну конкуренцију, па морају да проверавају и рекламирања, оглашавања и нуђења производа.

Тржишни инспектор Драган Јовановић кренуо у контролу супермаркета „Делта Макси“, највећег у граду на Нишави. Менаџер продавнице са 40 запослених, Наташа Драгутиновић, већ навикнута на честе контроле каже да није забринута јер је све под конац. Инспектор Јовановић проверава рафове.

– Све је овде било у складу са законом. Цене су видно истакнуте, декларације су у реду, као и папири. Дакле, потрошач је пре евентуалне куповине имао све информације на располагању -каже инспектор Јовановић. (Д. С.)

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највећи пад индустрије у Србији још од глобалне кризе

5 (1) Ако се индустријска производња и одржала у марту упркос увођењу ванредног стања половином …

ПРАВО СТАЊЕ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: И Вучићеви кредити ће једног дана стићи на наплату! (видео)

4.8 (6) У интервјуу за Правду и Хелм Каст проф. др Милан Беслаћ објашњава право …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *