fbpx

У Србији банци свако дугује по 830 евра

0
(0)

ГРАЂАНИ Србије су готово на дну лествице у Европи по коришћењу банкарских услуга. За кредите дугују око шест милијарди евра, а сваки становник по 834 евра. То је, пак, 16 пута мање него у земљама Европске уније, десет пута мање него у Словенији, пет пута мање него у Хрватској… Није да нам кредити не требају – плата оде на храну, комуналије … и за остале потребе не остане ништа. Мала примања су, уједно, и главни разлог за овако низак ниво задужености. Кредитна рата је превелик залогај за нашу плату, а уз то и каматне стопе по којима банке зајме новац су код нас високе.

Према подацима Кредитног бироа, просечан грађанин за кредит дугује 751 евро, дозвољени минус 32 евра, кредиту картицу 45 евра, а за лизиг услугу само шест евра. Већ две године ниво задужености стагнира, а за поједине услуге као што су кредитне картице, позајмица по текућем рачуну и лизиг услуге бележи се пад. Тако смо у 2008. години више користили кредитне картице и задуженост по становнику када је реч о овој врсти кредитирања је била 65 евра, а сада је 20 евра мања. Коришћење лизинга готово да замире од 2007. године, када је сваки грађанин за узети аутомобил на овај начин дуговао 15 евра, а сада два и по пута мање.

– Нису нама скупи кредити, него нам је стандард низак – тврди Верољуб Дугалић, генерални секретар Удружења банака Србије.

– Код нас се просечна плата креће од 350 до 370 евра, а уз такве зараде не постоји повољан кредит. Кредити не могу да буду јефтинији док имамо овако високу референтну камату, огромне ненаплативе зајмове и обавезне резервације банака. Због тога смо далеко од камата које се зарачунавају у Аустрији, Немачкој или Хрватској.

Према речима Дугалића, Народна банка Србије је смањила референтну каматну стопу на 8,50 одсто, али је она и даље превисока. На пример, референтна камата у Словачкој је 0,25 одсто, а у Европској унији 0,15 одсто. Уз то ненаплативи кредити код нас су у привреди достигли 28,2 одсто, а код грађана 9,1 одсто.

– То је један од најлошијих показатеља у Европи, јер се сваки трећи зајам не враћа, а банке за њих издвајају резервације од 100 одсто, што је огроман трошак – истиче Дугалић. – Значи да на сваки динар дуга, банка издваја динар резервације и то су практично замрзнута средства.
СВИ БИ КЕШ

Према последњим подацима Кредитног бироа, грађани Србије највише дугују за стамбене кредите и то 342 милијарде динара, али је то мање у односу на крај прошле године за готово две милијарде динара. Само су у порасту готовинске позајмице коју су на нивоу од 196,5 милијарди динара, што је за скоро седам милијарди динара више него у децембру 2013. године.

 

С. МОРАВЧЕВИЋ, Новости

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавни дуг Србије увећан за 370 милиона евра

5 (2) Јавни дуг Србије за период јануар-март 2020. године увећан је 370 милиона евра …

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН! 4,5 милијарди евра платићемо Кинезима само за камате!?

4.9 (12) Александар Вучић узео је кредит од свог брата Сија Ђинпинга у износу од …

3 Коментара

  1. Ja sam ugasio racun u banci i zivim i radim za kes (citaj: radim na crno) i primenjujem solarno placanje: pare na sunce! 🙂

  2. TREBA VISE TO SU STRANE BANKE KOJE TREBA OJADITI ?

  3. ja bih voleo da dugujem toliko i vise ali nedugujem nikome nista a ovi su pobrkali namerno loncice i svrstavaju nas u isti kos sa lopovima koji su se nakrali i zakopali cupove i sada svi dugujemo,samo sto nam nekazu da zajedno sa njima idemo u zabelu na zurku.Sramota,svaki dan hapse ponekoga a neprikazuju da su pare vracene ,vec ih malo drze u bajbok i puste i posle svi dugujemo,mnogo su to lepo zamislili samo sto to nemoze da prodje.Isto tako im smetaju i penzije,mnogo su velike te su penzioneri postali tajkuni,piju tablete za spavanje da preskoce dva tri obroka da bi mogli da prezive.A gde su pare iz pio fonda,pojela maca.ja znam da su mi uzimali svaki mesec od plate 30 godina i za stambeni fond i sada nema nigde para.Te price su za mau decu a i tamo tesko prolaze.Da sam davao pare u banku 30 godina sa kamatom bih sada bio bogatas a ovako nam prete da ce da nam smanje penzije,samo neka oni rade sto su zamislili,oni su sila i vlast i mogu sve da rade a mi cemo da trpimo do iznemoglosti.Mogao bih ja jos dugo ovako ali im nedam dusevnu hranu jer oni uzivaju kada citaju ovakve tekstove.Pozdrav i napred u bolji zivot!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *