fbpx

У Србији и даље расте незапосленост

0
(0)

БЕОГРАД – Укупан број запослених у јануару 2013. године процењује се на 1.716.499, што је за 0,4 одсто мање него у претходном месецу и за 1,3 одсто мање него у јануару 2012, наведено је у новом броју часописа „Коњуктурни трендови”, који издаје Привредна комора Србије.

Процене указују да је од укупног броја запослених, 1.335.895 људи радило у сектору правних лица, док се осталих 380.604 воде као приватни предузетници и запослени код њих.

У апсолутним показатељима, највећи пад запослености у овом периоду евидентиран је у прерађивачкој индустрији, здравственој и социјалној заштити, образовању, грађевинарству, трговини, саобраћају и пољопривреди.

Истовремено, највише је повећан број радника у услужним делатностима, попут стручних, научних, иновационих и техничких делатности, као и финансијских делатности, административних и помоћних услужних делатности, информатичких и комуникационих делатности и државне управе и обавезног социјалног осигурања.

Незапослених је у јануару 2013. године укупно било 778.739, што је за чак 2,3 одсто више него у претходном месецу и за 1,9 одсто више него у одговарајућем месецу претходне године.

Дугорочна незапосленост је само током једног месеца јануара повећана за 1,7 одсто, док је за последњих годину дана, у поређењу са јануаром 2012. године, повећана за високих 4,8 одсто, што је сигуран показатељ недовољне инвестиционе активности у земљи.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић формира прелазну владу – већина министара остаје – СПРЕМА НОВЕ ИЗБОРЕ?

4.6 (13) Схватајући да оваква скупштина у којој нема представника бар милион и по грађана …

Ово више није Србија, већ безимени гето и народ у нестајању

5 (14) Још од пропасти Душановог царства, половином 14. века српски народ није доживео тежи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *