У Србији од рака годишње умре 20.000 људи

0
(0)

БЕОГРАД – У Србији годишње од малигних болести умре око 20.000 људи, па је превенција и контрола Фактора ризика од велике важности да би се предупредиле такве болести, речено је данас на отварању Tрећег онколошког симпозијума.

Отварајући тај скуп у хотелу „Хајат“, министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да малигни тумори после болести срца и крвих судова представљају најчешћи узрок смрти и да се у Србији годишње дијагностикује око 32.000 оболелих, а умре око 20.000 људи.

Она је подсетила да је пре четири године усвојен национални програм „Србија против рака“ који, како је казала, представља интегрисану акцију друштва у циљу смањења Фактора ризика будући да је превенција веома важна.

Министарка Дејановић је указала да је на више од 80 одсто малигних болести могуће утицати контролом и вођењем рачуна о Факторима ризика.

Заменик шеФа Делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс казао је да је 2008. године у земљама ЕУ око 2,5 милиона људи боловало од рака и да је то други по реду узрок морталитета.

Он је казао да рана дијагностика може да смањи трошкове лечења и побољша квалитет живота пацијената.

ШеФ Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Дорит Ницан такође је указала на значај ране дијагностике у циљу побољшања квалитета живота и указала да малигнитет представља 80 одсто узрока смртности у Србији.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Постављање 8.000 биометријских камера рађа ризик од контроле друштва (видео)

4 (2) Постављање више од 8.000 камера уз коришћење софтвера за препознавање лица може да …

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *