fbpx
Мигранти Београд

У Србији око 3.500 миграната

0
(0)

У Србији је тренутно има око 3.500 миграната, око 3.000 је смештено у прихватним центрима и око 500 у парковима, изјавио је комесар за избеглице Владимир Цуцић и додаје да је углавном реч о економским мигрантима.

Он је за Тањуг рекао да очекује да ће у наредним данима тај број бити смањен за 100 до 200 људи, јер је сезона годишњих одмора, велика је покретљивост туриста, а с њима већа је и покретљивост избеглица.

„Током лета мигранти су много покретљивији, кренула је туристичка сезона и у тој великој маси туриста многи виде идеалну прилику да нелегално пређу границу“, рекао је Цуцић.

Годинама уназад током летњих дана број миграната се смањује да би од јесени почео да расте, а Цуцић наводи да зиму у Србији углавном дочека око 4.000 до 4.500 људи који покушавају да се домогну западних земаља.

Упитан да је утисак да се повећава број миграната, јер их је све више у парковима, он је навео да се број не повећава, да тренутно у парку код Економског факултета има око педесетак људи и да је још толико на новобеоградском кеју и у Великом и Малом Мокром Лугу, што, како тврди, значи да их у Београду има стотинак на улици.
Цуцић тврди да опада и број деце међу мигрантима, и наводи да се значајно променила структура људи који стижу у Србију. Некада је било много више породица с децом, док су то данас углавном млади људи који покушавају да пронађу бољи живот на Западу.

„У Србији је раније било 800-900 деце у школама. Прошле године смо уписали 500 ђака у школе, да би сада имали 250 до 300 школараца“, навео је комесар.

Истиче да је Србија само транзитна земља избеглицама, да они тачно знају која држава им је крајња дестинација, јер већ имају неког ко се налази у Немачкој или Шведској и ко може да им помогне.

Кроз Србију годишње у просеку прође 30.000 до 40.000 миграната, што је очекивана покретљивост.

„Ово су сада углавном економски мигранти који долазе из Бангладеша, Пакистана. Мешовити су разлози код Авганистанаца. Код једних је трка за послом, а други беже од мобилизације“, навео је Цуцић.

Колико странаца је у последњих 11 година затражило и добило азил у Србији, Чуцић нема податак, али каже да је тај број занемарив и да је мањи од 200.

Мигранти нелегално улазе у Србију, па је на тај начин обично и напуштају. Има и оних који регуларно покушавају да пређу границу са Мадхјарском и они месецима, па и годинама чекају у нашој земљи.

Према Мађарској су отворене две капије и на сваку може да прође по један мигрант дневно. Капије не раде викендом, што значи да месечно приме око 40 људи.

„Ту капију би требало скроз затворити, али није на нама да коментаришемо одлуке суверених земаља“, навео је Цуцић.

У току је обнова Прихватног центра у Обреновцу, те наш саговорник очекује да ће због тога бити можда мало већи притисак на неке друге центре, јер су у Обреновцу морали да смање пријем.

„Капацитет Обреновца је више од 1.200 људи, а тренутно их је у Центру око 400. Планирано је да радови трају око годину дана“, навео је комесар.

Додаје да ће Центар у Обреновцу бити центар за смештај тражилаца азила, те да ће ту бити више збрињаване породице са децом, а мање они који су у пролазу.

Упитан да ли ће се повећавати смештајни капацитети тог центра, он је рекао да је идеја да се смање, а да ће се у наредбних неколико месеци тачно знати и за колико.

„Свакако ће бити мањи капацитет него до сада“, закључио је Цуцић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Док мигрантске банде дивљају по камповима Вучић намерава да Београд стави у карантин!

3.6 (5) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да ће се донети одлука о увеђењу …

Цела Европа је шетала током овог викенда, само сте ви били затворени као канаринци одлуком једног хистеричног човека…

4.6 (9) ада вам један човек противуставно суспендује скупштину, преузме њене надлежности, а практично цела …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *