У Србији пронађен људски фосил стар преко 525.000 година

0
(0)

БЕОГРАД – Нови подаци о открићу фрагмента фосила људске вилице, који је пронађен у пећини Мала Баланица у Србији, објављени су у престижном научном часопису „Плос Оне“, саопштио је данас Филозофски факултет у Београду.

Ово откриће представља најстарији налаз људских предака у овом делу Европе, а чланак су објавили Вилијам Џек Ринк са Мекмастер универзитета у Канади и међународни тим под руководством Душана Михаиловића са Филозофског факултета у Београду и Мирјане Роксандић са Универзитета у Винипегу (Канада).

Утврђено је, према речима Ринка, да је фосил стар најмање 397.000 година и да је вероватно старији од 525.000 година, а пронађена вилица представља најстарији источноевропски фосил средњоплеистоценских хоминида.

Михаиловић је нагласио да је југоисточна Европа веома значајна за разумевање људске еволуције.

„Добро датовани фосили из овог периода су веома ретки, а овај који смо нашли у много чему је јединствен. Добијени датуми померају границе у проучавању еволуције човека. Истраживања су показала да је Балкан представљао ‘капију Европе’ и био једно од три рефугијална подручја где су људи, биљке и животиње нашли уточиште током глацијала. Све нас то инспирише да наставимо ископавања“, истакао је он.

Роксандић је приметила да су у то време у западној Европи људски преци почели да попримају неандерталске карактеристике, које се не јављају на овом налазу.

„Научници сматрају да је до развоја неандерталских црта дошло због тога што су западноевропске популације у глацијалним периодима биле изоловане. Насупрот томе, југоисточна Европа никада није била изолована од Азије и Африке, па су на еволуцију човека утицали сасвим другачији фактори. Балканско полуострво је по свему судећи припадало матичном подручју из кога су људске заједнице реколонизовале Европу након повлачења глечера. Фосил је опредељен у врсту Хомо ерецтус“, објаснила је она.

На датовању фосила били су ангажовани антрополози, археолози и физичари из Србије, Канаде, Велике Британије и Француске.

Вилица је нађена 2006. године, а датовање је обављено на Универзитету у Бордоу, у лабораторији др Ринка, нуклеарном реактору Универзитета Мекмастер и Истраживачком центру ГЕОТОП Универзитета Квебек у Монтреалу, док су анализе седимената обављене на Универзитету Оксфорд Брукс у Великој Британији.

Археолошка ископавања Велике и Мале Баланице трају од 2004. године, а финансира их Министарство културе и информисања Србије.

Од 2010. године у оквиру ископавања се организује међународна летња школа, која се реализује у сарадњи Филозофског факултета у Београду и Универзитета у Винипегу.

„Плос оне“ је један од најпрестижнијих часописа отвореног типа, у коме се објављују извештаји из различитих научних области.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

5 (4) * Горан РАДОСАВЉЕВИЋ: За претходних девет година Србија је задужена за око 12 …

Петиција љутих ИТ фриленсера кружи интернетом

0 (0) Инфлуенсери, фриленсери, јутјубери, програмери, преводиоци и други који послове налазе на разним иностраним …

Један коментар

  1. Страшно и наравно неистинито. Наша вјера Србска Хришћанска Православна нас учи да је Бог створио свијет прије 7522 година и по учењу наших Светих Отаца и наше Свете Цркве ова година је 7522-га од постања свијета и те небулозе о милионима и милијардама година су продукт безбожника и атеиста и немојте насједати на те глупости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend