У Србији скоро 2.000.000 људи у "ризику од сиромаштва", што је највећи проценат од свих европских земаља

У Србији скоро 2.000.000 људи у „ризику од сиромаштва“, што је највећи проценат од свих европских земаља

0
(0)

Београд – Око 650.000 људи у Србији је апсолутно сиромашно, што је девет одсто становништва, а 268.000 у 2016. прима социјалну помоћ у просечном износу од 5.000 динара, што не покрива основне животне потребе. Наведени подаци, за које је речено да су алармантни, чули су се на јучерашњем представљању резултата истраживања „Мапа сиромаштва у Србији: Налази и импликације по јавну политику”.

Зато Влада Србије и спроводи реформе, речено је, унапређујући политике које имају за циљ смањење сиромаштва, поред осталог и повећавањем износа помоћи и обухвата оних којима је помоћ потребна.

Анкета о приходима и условима живота показала је да је 24,5 одсто становништва у 2013. године у Србији, односно нешто мање од 1,8 милиона људи, било „у ризику од сиромаштва”, што је највећи проценат од свих европских земаља у којима се примењује ова анкета – чланице ЕУ, Швајцарска, Норвешка, Исланд и Србија. То значи да више од четвртине становништва живи испод стандарда уобичајеног за Србију и лако може запасти у сиромаштво.

Учесници у расправи на јучерашњој конференцији указали су да у земљи постоје и велике разлике у животном стандарду. Стопа сиромаштва је највећа у општини Тутин – 66,1 одсто, а најмања у општини Нови Београд – 4,8 одсто процената.

Тешко се живи и у Прешеву – стопа сиромаштва 63,6 одсто, Бојнику – 63,4, Бујановцу и Лебану – 54,6 одсто, а више од 50 одсто је у Бабушници, Босилеграду, Владичином Хану, Гаџином Хану, Дољевцу, Житорађи, Медвеђи, Трговишту и Црној Трави. Стопу сиромаштва нешто мању – 50 одсто, имају Крупањ, Владимирци, Нови Пазар, Нова Црња, Коцељева и Мерошина.

Од већих градова, стопа сиромаштва у Крагујевцу је 23,8 одсто, Ваљеву – 24,5, Ужицу – 17,9 одсто, Чачку – 24,3 одсто, Шапцу – 32,3 одсто. У Београдском региону највишу стопу сиромаштва има Сопот – 26,9 одсто, што је око 5,5 пута већа него у Новом Београду. За наше прилике, у просеку се добро живи и на београдском Врачару – где је стопа сиромаштва 5,3 одсто, Старом граду – 5,4 и Савском венцу – 5,7 одсто.

Према речима Ненада Иванишевића, државног секретара, у јеку мигрантске кризе Министарство рада усвојило је Стратегију за смањење сиромаштва Рома, ускоро ће бити усвојен и нови закон о социјалној заштити, као и нови закон о материјалној подршци породици, који се припрема у сарадњи са Светском банком.

„Уредбом о наменским трансферима, донетом почетком године, издвојено је више од 500 милиона динара намењених општинама са највећом стопом сиромаштва за пружање услуга социјалне заштите, а у наредној години тај износ ће бити и већи“, казао је Иванишевић и додао да је утврђено како се та средства троше наменски.

Тони Верхеијен, шеф за Србију Канцеларије Светске банке, која је помогла израду ове студије у сарадњи са Републичким заводом за статистику, казао је да је задатак ове финансијске организације управо да отклања узроке сиромаштва. Највећи ризик сиромаштва у југоисточној Србији и деловима Војводине је недостатак инфраструктуре, односно саобраћајне повезаности. Он је подсетио да Светска банка помаже реформе које ће смањити сиромаштво, а повољним кредитима подстиче развој инфраструктуре, као што је изградња коридора 10 и 11, који ће повезивати општине у јужном делу Србије са високом стопом ризика од сиромаштва.

Александар Микавица, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана "једва саставља крај са крајем"

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

Републички завод за статистику: Четвртина становништва у Србији у ризику од сиромаштва!

Републички завод за статистику: Четвртина становништва у Србији у ризику од сиромаштва!

4 (2) Стопа ризика од сиромаштва у Србији је прошле године износила 23,2 одсто и …

2 Коментара

  • Oni koji su doprineli bedi 2.milona Srba, najtačnije govore njihovi postupci!

   Beda u Srbiji odavno više ne kuca na vrata, ona je odavno ušla i uselila se u domove čestitih, poštenih, moralnih, obrazovanih i učenih Srba!! Pogotovo, od kada je na Srbsku cenu vlasti stupila ova nacistička S(N)S divizija predvođena firerom vučić aleksandrom!! Nije ova nacistička S(N)S divizija u Srbiji samo prepoznatljiva po tome što Srbima otima ličnu svojinu ili što Srbima nasilno oduzima elementarna sredstava za život i elementarna ljudska prava, pravo na rad, život i slobodu, nego je ta nacistička S(N)S divizija postala prepoznatljiva po mnogo većoj i goroj surovosti od njihovih uzora, njihovih prethodnika!! Ova nacistička S(N)S divizija može da se pohvali rekordnim nestankom Srba iz Srbije, i to za samo godinu dana!!
   Nacistički pokliči S(N)S divizije odjekuju celom Srbijom naročito preko NARODNE Skupštine Srbije!! Gromki aplauzi, malte ne padanje u trans, slepa poslušnost i bezpogovornost u izvršavanju naredbi njihovog vođe, sve su to odlike nacističkih S(N)S idolopoklonika! Situacija u Srbiji po čestite, slobodarske, učene, obrazovane i poštene Srbe veoma je uznemirujuća. A slobodno bi se mogla definisati i kao tragična! Nacistička S(N)S divizija nema milosti.
   Očigledno je da oni, zajedno sa njihovim vođom, svuda u svetu, a i Srbima, prestavljaju sebe kao junake, patriote, koji se diče i ponose svojim rezultatima rada koje su postigli u vlasti Srbije. Veoma su ponosni svojim radnim rezultatima poput onog da je u Srbiji, posle 70.god.,stopa prirodnog priraštaja manja za skoro 40 000, odnosno za toliko je više umrlo nego što je rođeno Srba, ponose se što je prošle godine iz Srbije pobeglo oko 50 000 Srba, pa se ponose svojim radnim rezultatom što su doprineli, tj.što nisu sprečili, da u Srbiji živi preko 2. milona Srba koji umiru od gladi, odnosno nemaju ni za hranu, pa se ponose svojim radnim rezultatatom što sve prirodne resurse i zemlju pokloniše strancima, pa je njima za pohvalu što radnici kod stranih investitora rade u pelenama, pa se ponose svojim radnim rezultatima što u Srbiji svaki dan osnovne životne namirnice i osnovna sredstva svakodnevno poskupljuju dok penzije i plate opadaju, pa se ponose svojim radnim rezultatima što su povećali 300%poreze i uveli akcize na struju, pa se ponose svojim radnim rezultatom što svakodnevno otpuštaju sa posla obrazovane, stručne i čestite Srbe, a zaposlili su preko 30 000 onih koji su preko njihove S(N)S direkcije kupili diplome i što su svim tim čestitim i sposobnim ljudima, baš zato što su takvi, što neće da učestvuju u krađi države i naroda, što hoće da spreče krađu narodnih para i resursa, oduzeli i elementarna ljudska prava, pa se ponose rezultatima kao što neprekidno zaduživanje Srba i Srbije i uvođenje Srba u dužničko ropstvo, pa se ponose svojim radnim rezultatima što ne postoji ni jedna grupa državnih službenika, direktora i političara osuđenih za mito i korupciju, pa se ponose svojim radnim rezultatima što u Srbiji ne postoji nezavisno sudstvo, pa se ponose svojim radnim rezultatima što KiM nisu zvanično, ali jesu faktički, predali šiptarima, pa se ponose svojim radnim rezultatima kao što je predaja Trepče šiptarima, pa se ponose svojim radnim rezultatima kao što je povećan broj umrlih pacijenata od trivijalnih povreda, pa se ponose svojim radnim rezultatima kao što je sve veći broj samoubistava dece koja ne mogu sa bedom u roditeljskom domu da se izbore, pa se ponose svojim radnim rezultatima kao što su sve veće zarade S(N)S divizije!! Ima još mnogih ovakvih primera iz njihove prakse kojima se oni ponose. Teško ih je, od količine tuge, prava tragedija, dalje nabrajati!!
   Čestiti ljudi u vezi njihovih radnih rezultata i ponosa kažu:“Čime se budala, lud, ponosi, toga se pametan stidi!“ Neverovatno, ali istinito je, da jedino oni ne vide nikakavu manu u svom radu i u njihovim rezultatima rada!! Neverovatno, tvrde da se iz petnih žila trude da postignu što bolje rezultate. Po njihovim merilima i sitemima vrednosti oni postižu izuzetne rezultate!! Ali, u oceni njihovih rezultata rada postoji jedan dijametralno suprostavljen stav. Problem je što ni jedan pametan, čestit, pošten, obrazovan Srbin te njihove rezultate rada ne vidi i ne ocenjuje kao dobre i za pohvalu, nego, ih vidi, i samim tim ocenjuje, kao katastrofalne po Srbe i Srbiju, jer su svakim danom sve gori i sve crnji po Srbe i Srbiju!! I kako se, onda, ovakva situacija zove?! Haos, ludilo?!?!
   Sada je u Srbiji sledeća situacija: Na jednoj strani su svi plemeniti, čestiti, obrazovani, sposobni Srbi koji tvrde da im je svaki sledeći dan teži i gori od prethodnog, da su obmanuti, pokradeni, izmanipulisani, da su ih isterali iz preduzeća i ostavili ih bez posla, da su gladni, bosi i obespravljeni, i da na taj način ova vlast svakodnevno sve više i više zatire i Srbe i Srbiju, a na drugoj strani je S(N)S divizija koja sa svojim vođom tvrdi da im je svaki dan sve lepši i bolji u Srbiji, i koji u svom radu vide svoj opstanak u Srbiji?!?! S(N)S divizija na čelu sa njihovim vođom tvrdi da su svi čestiti, pošteni, obrazovani i sposobni Srbi koji vole i Srbe i Srbiju, i koji smatraju da Srbska vlast svakodnevno zatire Srbe i Srbiju, masa jednih nevaspitanih, neobrazovanih, nepoštenih, nesposobnih lenčuga, neradnika, protuva od Srba kojima, eto, ne mogu da oduzmu pravo na emociju, ljubav, prema Srbima i Srbiji ali, mogu da im uskrate praktično pokazivanje ljubavi prema svome narodu i svojoj državi!! Znači, S(N)S divizija i njihov vođa dali su sami sebi za pravo da su oni u Srbiji jedini nosioci prava koji mogu i moraju praktično da pokazuju svoju ljubav, znanje i sposobnosti, prema Srbima i Srbiji i, takođe, sami sebi su dali ekskluzivno pravo da svim čestitim, poštenim, obrazovanim, učenim i sposobnim ljudima oduzmu i ograniče pravo na iskazivanje znanja, sposobnosti i koristi za Srbe i Srbiju!! Ovakvim činom S(N)S divizija je zajedno sa njihovim vođom podelila, razdvojila narod u Srbiji na časne, poštene, obrazovane, učene, mudre, sposobne Srbe koji imaju samo pravo da vole Srbe i Srbiju, i ništa više, i na narod u Srbiji, tj, njih, koji imaju sva ostala prava. Takvim postupkom oni su sebe, u odnosu na čestite, učene i vredne Srbe, postavili kao neka uzvišena bića, kao da su nad rasa, te samima sebi dodelili ulogu da svim poštenim,moralnim, učenim Srbima određuju i dozvoljavaju, daju za pravo, elementarna ljudska prava. Tako, recimo, oni su odlučili da elementarno ljudsko pravo, pravo na rad, čestiti, pošteni učeni i sposobni Srbi imaju pravo samo na osećaj da rade, a faktički da im se zabrani rad, da ne rade, zatim, pravo na život, imaju pravo samo na osećaj za život, a da, u stvari, nemaju pravo na život, i pravo na slobodu, takođe, imaju pravo samo na osećaj da su slobodni, a da faktički nemaju slobodu, pa pravo na dostojanstven život, imaju pravo samo na osećaj dostojanstvenog života, a da faktički nemaju dostojanstven život!! Oni, kao nad rasa u odnosu na čestite Srbe, sebi su dali za pravo da budu suvereni i jedini nosioci svih prava, te kao takvi, oni jedino i imaju prava da uživaju u svim pravima!!! Samo, jedino i najbitnije, ostaje nejasno gde oni nađoše takva prava i te neljudske zakone?!?! Koliko je meni poznato jedino su do sada NACISTI(u bližoj prošlosti), i svi ostali bolesni umovi, pravili takve propise, zakone i prava, i niko drugi!! A oni, i pored svega, uveravaju čestite Srbe, da su i oni, nadljudi, u odnosu na Srbe, Srbi!! Ali, ne shvataju oni da Srbi nikada u svojoj dugoj, i najdužoj, istoriji nikada nisu tako brutalno i monstruozno oholi i zli! Takve osobine nisu svojstvene Srbima! Srbi su plemeniti, humani, moralni i pametni ljudi. S(N)S divizija i njihov vođa su se odrekli Srbstva, oni su sada samo nacisti!!!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend