У Србији су од дроге зависна и деца од дванаест година

0
(0)

Начелник клинике Ивица Младеновић каже да су на Клиници за болести зависности Института за ментално здравље и деца од 12 година, и указује да је у случају да дете користи наркотике потребно да се лечи „цела породица“.

Он објашњава, за Тањуг, да Институт за ментално здравље лечи целу породицу, јер се као логично питање намеће, како каже, како је дошло до тога да добро дете користи наркотике и „упадне у проблематично понашање и све оно што они носе“. Доктор Младеновић указује да нема разлике између лаких и тешких дрога и додаје да су највеће психозе које је видео у клиничкој пракси управо биле последица марихуане. На питање како би описао профил пацијената који долазе на лечење у клинику у групи адолесцената, он каже да су то млади људи жељни новог искуства, који се идентификују са својим идолима, врло често људима који конзумирају психоактивне супстанце.

– Код нас најчесће долазе онда када дође до психозе од амфетамина или марихуане или онда када имају превише социјалних проблема. Углавном, онда када је то јако запуштена прича и дуго изостају из школа – објашњава Младеновић.

Данас је нажалост, скреће пажњу, код младих постало нормално да узимају дроге „које дижу“. Они који имају више новца, каже, узимају кокаин, остали конзумирају амфетамине. Младеновић подсећа на скорашње случајеве предозирања младих људи са смртним исходом и наводи опасност од све већег присуства синтетичких дрога у Србији.

– Најпре су то екстази и спид, али постоји преко 1000 синтетичких дрога. Све су то деривати амфетамина, који са само малим изменама постају јако адиктогене дроге, оне које када једном пробате – навукли сте се – објашњава доктор.

„Дроге за силовање“ све популарније
Скреће пажњу да се данас све више на местима и у приликама када се окупљају млади, па и на матурским вечерима дешава да дође до веће конзумације екстазије и спида, а са тим и убрзаног рада срца, хипертензије и у најгорем случају смртног исхода. Као опасне нове синтетичке дроге он наводи и такозване „дроге за силовање“.

– Не волим да користим тај термин, јер то су заправо лекови за спавање. Довољно је да га ставите некоме у пиће и десиће се пад свих баријера које иначе постоје, мишићног тонуса, а те особе неће се сећати ничега у следећих сат или два – рекао је Младеновић.

На питање како решити проблем са све већим бројем деце која користе наркотике, начелник Клинике за болести зависности каже да је то могуће једино системски, а да решење није да уче о тим дрогама у школама јер она већ знају много о томе.

– Држава најпре мора урадити свој део посла на законском нивоу, такође и полиција, а највећу улогу игра породица – поручује Младеновић.

Јер, како каже, на породици је одговорност да деци усади систем вредности и пружи могућност да науче да контролишу себе и промовишу здраве штилове живота.

Да подсетимо, у претходних неколико дана у Србији је преминуло троје малолетника од последица прекомерне употребе дроге, а Подаци Министарства унутрашњих послова показују да је све више малолетника међу уживаоцима наркотика, те да најмлађи има дванаест година. Из Министарства здравља најављују да ће проблем производње и употреба синтетичких дрога изнети пред владу, јер је то проблем који мора да се решава у сарадњи са полицијом, судством, просветом и свима који имају додира са децом.

блиц.рс, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Планатажа марихуане “Јовањица”: Тужилац испитао 115 сведока, али не и СНС кадарове

4.5 (6) На данашњем главном претресу у поступку против Предрага Колувије, већинског власника пољопривредног газдинства …

Гардисти на Топчидеру побијени због шверца кокаина Мила Ђукановића

5 (11) „Тог организатора посла, због страдања ваших синова и наших војника, у последње две …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend