У Србији сваки трећи радник ради „на црно“

0
(0)

Београд — У Србији 700.000 људи ради „на црно“, а обим сиве економије је за 10 до 15 одсто већи него у земљама региона, упозорили су стручњаци.

Помоћник министра рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Милошевић казао је да трећина радника у нашој земљи ради на црно, јер је 1,5 милиона људи запослено.

Уколико би се тај број сабрао и за 2,2 милиона запослених се плаћали порези и доприноси, буџетски дефицит би био неупоредиво мањи, истакао је Милошевић на округлом столу на тему „Сива економија и буџетски дефицит Србије“. 

Он је нагласио да сива економија итекако погађа пензијски систем, јер он непосредно зависи од стања у економији, односно првенствено од броја запослених. 

Према проценама Фонда ПИО, у систему пензијско-инвалидског осигурања није 528.260 људи, а запослено је 1,9 милиона радника, казала је Јелица Тимотијевић, директор сектора за односе са јавношћу. 

Она је рекла да је обим сиве економије у Србији за 15 одсто већи него у источној и средњој Европи, и да би за 10 година могла да се сведе на ниво који постоји у осталим земљама региона. 

Извршна директорка Амћам-а Амалија Павић истакла је да се чак и велике компаније у последње две године жале на нелојалну конкуренцију која се односи на сиву економију, додавши да се према истраживању УСАИД-а, чак 85 одсто предузећа изјаснило да се суочава са тим проблемом у свом пословању. 

Како је навела, треба предузети три кључна корака како би се тај проблем решио – смањити трошкове легалног пословања (поједноставити прописе и процедуре), појачати инспекцијски надзор и увести тврдо буџетско правило – да држава не прашта дугове и да се кршење закона неће толерисати. 

Саша Ранђеловић из УСАИД-а рекао је да је анкета коју је та агенција спровела показала да сива економија у Србији износи око 30 одсто БДП-а, по чему је међу водећима у региону. 

Обим сиве економије је за 10 до 15 одсто већи него у другим земљама централне и источне Европе, и обухвата око 28 одсто привредних субјеката, а петина има неформално запослене, казао је Ранђеловић. 

Пословању у сивој зони су “ највише склони“ предузетници, младе фирме, а у секторима предњаче грађевинарство, пољопривреда, угоститељство и саобраћај, навео је он. 

Према речима потпредседника Асоцијације малих и средњих предузећа Милана Кнежевића, црно тржиште и сива економија једино у Србији влада третира као званичан социјални проблем, истакавши да је држава крива уколико се порез не плаћају, јер је то законска обавеза.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

Србија и даље без Владе, Вучић три пута померао рок

5 (1) Остало је свега девет дана до истека рока, који је председник Србије и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *