fbpx

У страху од поплава Обреновчани већ спаковали торбе

0
(0)

ТОРБЕ спаковане са документима и нужним стварима Обреновчани су припремили већ са најавама високог водостаја и обилних киша, не би ли избегли катастрофални сценарио од пре непуне две године кад су домове изгубили у поплавама. Иако Кризни штаб обилази све реке, уверавајући да нема места паници, слике из Централне Србије уносе немир међу житеље града крај Колубаре.

Разливену реку већ на самом улазу у београдску општину обилазе и сами мештани, пратећи њен набујали ток, под којом лежи цео шанк и столови оближњег кафића уз саму обалу.

– Дошао сам из Великог Поља да видим каква је ситуација – каже нам Обреновчанин кога само затекли крај хотела „Обреновац“. – Забринуо сам се у недељу кад је вода била мирна и само је плавила наоколо. Сада, ипак, види се да протиче, па ми је мало лакше. Неће ваљда опет да нас поплави, не поновило се.

На другој страни Обреновца, на Забрану, викендаши проверавају своје сојенице, до којих је додато више метара везова и понтонских мостића, како је Сава досегла скоро до насипа. Потопљена је стаза уз реку, само се пењалице са дечијег игралишта помаљају из воде, док је на сувом остало места за омањи паркинг. Ипак, по искуству староседелаца, ниво воде није алармантан.

– Сава није никада била претња, нормална је ситуација за ово доба године – каже нам Љубомир Стошић. – Колубара и Тамнава су донеле хаос, али, колико чујем, сада нема опасности.

Бојажљиво се о стању река распитују и Обреновчани у центру града. Тамни облаци им пред очима призивају стравичне призоре из маја 2014. године.
– Никоме не може да буде свеједно после онога што смо преживели – каже нам бака чувене бебе Тодора, спасене у коферу, из Рвата. – Муштерији у мојој радњи дрхти вилица када се сетимо свега, нема ничега што би нас уверило да смо и сада безбедни. Ја живим на спрату, не плашим се за себе, али увек ћу бринути за своју децу и њихове малишане.

НА РАСПОЛОГАЊУ САМО ЧЕТИРИ СИРЕНЕ?!

КАКО нам је саопштено из општинске управе Обреновца, на располагању су само четири сирене за узбуну у случају поплава. Иако је најављено да ће се набавити и друге, тендер који је град требало да распише никада није направљен.

НАПУНИЛИ РЕЗЕРВОАРЕ АУТОМОБИЛА

МНОГИ су у ниским кућама и на последњим спратовима зграда у приправности, са спакованим коферима и пуним резервоарима у аутомобилима. Како кажу, неће више чекати, посебно кад стигне обавештење да остану у кућама.

ПОПЛАВЉЕНА ДВОРИШТА

СИНОЋ око 20 часова ипак је дошло до изливања реке Пештан, која је поплавила „небрањени део ове општине“.

– Вода је ушла у дворишта неколико домаћинстава, на простору насеља Пољане, Дражевачки луг, Конатице, међутим, до кућа још није дошла – рекао је председник општине Обреновац Мирослав Чучковић (на слици). – Ово је део у којем је критично сваког пролећа. На другим местима нема проблема. (М. В.)

И. Прековић, Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Мигранти насељени у Белу Паланку, у Обреновцу осванула гомила шатора! (видео)

5 (18) Мигрантски центар у Дивљани крај Беле Паланке је напуњен мигрантима. Према речима координатора …

Обреновчани избацили мигранта из кафића, напад на конобаре и ударање главом у сто! (видео)

5 (6) Упркос цензури на друштвеним мрежама и одбијања државе да заштити елеменстарно људско право …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *