Мештани поплављеног села Грдица: Упозоравали смо две године, али нико са власти ништа није урадио, почели су да праве бедем пред изборе

Мештани поплављеног села Грдица: Упозоравали смо две године, али нико са власти ништа није урадио, почели су да праве бедем пред изборе

0
(0)

Грдица је поново пала. Други пут за непуне две године, Западна Морава је поплавила читаво насеље, од око 300 кућа. Преко 400 људи је евакуисано, а чамци спасилачких служби непрекидно круже поплављеним улицама. Довозе до обале оне који то желе, док осталима допремају неопходне потрепштине, храну и воду.

– Рекли су нам да је све под контролом. Нисмо се надали да ћемо поново бити поплављени, мада смо овог пута били мало спремнији. Али, шта нам то вреди када је вода ушла у кућу. Подови и зидови су поново страдали. Још се нисмо опоравили од поплава 2014. године, а нове су нас погодиле. Мој муж је сам све радио на санацији, јер немамо новца да платимо раднике. Страшно, шта нам се дешава – прича Зорица Станковић из Грдице.

Иако је Зорицина кућа поприлично удаљена од Мораве, није успела да избегне поплавни талас. Милош Пајовић, који живи тик уз Мораву, и чија је кућа увек прва на удару, каже да су их сви уверавали да нема шансе да се понове поплаве из 2014. године.

– Све сам променио. Ставио нови ламинат, хидроизолацију у зидовима. Али, шта ми то сада вреди. Немам више ни дрва за грејање. Морава ми је све однела, ушла поново у кућу. И не знам шта и како све поново да санирамо – прича Милош.

Мештани Грдице су огорчени јер се потпуно идентична ситуација поновила као пре две године када је цело насеље било поплављено.

– Упозоравали смо две године, организовали протесте, али нико са власти ништа није урадио. Почели су да праве заштитни бедем пре недељу дана, пред изборе, јер су мислили да им то буде адут у кампањи. Погледајте шта се догодило. Тешко да ћемо се поново опоравити – рекао је Раде Ерац, председник МЗ Грдица.

Због поплава у Србији ванредна ситуација проглашена је у 15 општина. Током јучерашњег дана и ноћас евакуисано је стотине људи, а на терену се, уз представнике локлане самуправе и Сектора за ванредне ситуације налазе и припадници Војске Србије. Све воде у Србији су у опадању и временске прилике су стабилизоване. Међутим, од четвртка се очекују нове падавине, а посебна опасност прети од топљења снега које производи бујице.

Због пораста Западне Мораве, Ибра и осталих речица и потока, у Краљеву је уведена ванредну ситуацију за заштиту од елементарних непогода, поплава, клизишта, одрона и ерозије.

Из Штаба за ванредне ситуације кажу да данашњи топао дан сигурно може допринети да се вода повуче, као и да се насипи и бедеми који нису попустили, додатно ојачавају. Поред Грдице, страдала су и остала села у приобаљу Западне Мораве, Адрани, Мрсаћ, Обрва, Лађевци.

Ибар који је поприлично нарастао, али ипак није изашао из свог корита, а није ни угрозио бунаре, одакле се Краљевчани снабдевају пијаћом водом.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија помаже обнову Венеције са 11,8 милиона динара за обнову и санацију штете настале услед поплава

Србија помаже обнову Венеције са 11,8 милиона динара за обнову и санацију штете настале услед поплава

5 (1) Влада Србије одвојила је из буџетске резерве 11,823 милиона динара на име финансијске …

Незапамћено невреме на југу Шпаније, вода носи све пред собом, има мртвих (видео)

Незапамћено невреме на југу Шпаније, вода носи све пред собом, има мртвих (видео)

0 (0) Најмање две особе су погинуле у невремену које је погодило већи део југоистока …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend