„У тиранији нема услова за слободне изборе, Србија више није држава“

5
(18)

Група универзитетских професора и интелектуалаца, међу којима су професор Чедомир Чупић, режисер и писац Горан Марковић, драмски писац Синиша Kовачевић, академик Душан Теодоровић и други, позвала је на бојкот предстојећих избора.

„Током ванредног стања, демократија и услови за праведан изборни процес додатно су погоршани, институције су потпуно угашене, а Србија је из фазе диктатуре преведена у стање огољене тираније. У тиранији нема услова за слободне изборе“, каже се у апелу те групе.

„Србија више није држава. Разарања њених институција достигла су размере које се могу изједначити са потпуним нестајањем правног и цивилизацијског поретка“, оценили су потписници апела.

„Већ осам година ми нисмо демократско друштво. Владавину Српске напредне странке и све изборне процесе прате гушења свих индивидуалних слобода и слободе медија, као и принуде и уцене грађана. У последње време, режим примењује и огољено насиље и хапшења. Релевантне међународне организације, које се баве стањем људских права и слободом медија, јасно су детектовале ове трендове у Србији“, каже се у апелу.

Потписници апела сматрају да је „управљање пандемијом потпуно оголило механизме који нашу државу воде у тоталитаризам и владавину само једног човека – Александра Вучића. Противуставно проглашено ванредно стање, које представља и својеврсни државни удар, Александар Вучић је искористио за вођење функционерске кампање, обрачун са слободномислећим људима, бунтовним грађанима, независним новинарима и представницима опозиције“.

„Упркос отвореном деспотизму у владавини Александра Вучића и одсуству елементарних демократских услова, неке опозиционе странке и покрети размишљају да учествују у намештеној изборној утакмици у којој се унапред зна и победник и крајњи резултат. На тај начин, ови политички актери ће дати легитимитет недемократским изборима“, поручили су потписници апела.

„Играње демократијом и изборним процесом јесте равно ругању вољи грађана и праву сваког човека на слободан избор. Мишљења смо да свака политичка организација која у томе учествује, свесно или несвесно постаје саучесник напредњачке власти и заточеник сопствених амбиција, а супротно интересима читавог друштва“, каже се у апелу.

Грађани Србије су, с пуним правом, проживљене карантинске мере доживели као грубо кршење својих Уставом зајамчених права, као гушење грађанских слобода и огољену тиранију. Све ово резултирало је оправданим бунтом који се исказује свакога дана у 20 х и 05 мин. Аутентичну грађанску побуну разумемо као још један вапај за демократијом и позив да се у лажним изборима не учествује“, наводи се у апелу.

Потписници апела су још проф. др Љиљана Мијатовић, Универзитет у Kрагујевцу, Драгољуб Бакић архитекта, Биљана Стојковић професор Универзитета у Београду, Слободан Првановић научни саветник, Саво Манојловић, председник Удружења за заштиту уставности и законитости, Љубомир Јацић, професор Високе техничке школе струковних студија у Пожаревцу, Игор Гринзберг мастер дипл. инжењер.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend