Насловна / Наука и Технологија / У Заводу за физику опрема из 1935.

У Заводу за физику опрема из 1935.

ОПРЕМА стара више од 50 година, прозори из тридесетих година прошлог века, намештај купљен пред Други светски рат, под са рупама… слика је Завода за физику техничких факултета Универзитета у Београду.

До средине осамдесетих година ова научна установа је производила опрему за школске и факултетске лабораторије, а данас је препуштена сама себи.

Како би побољшали услове за рад њихових студената, четири факултета – Технолошко-металуршки, Грађевински, Машински и Електротехнички, издвојили су новац из сопствених прихода и заменили поједине прозоре, окречили ходник и кабинете, средили тоалете, ставили нове плочице у ходнику, али то није довољно. Неопходна је куповина радних столова, ормана, набавка нове опреме…

– У Заводу за физику студенти ова четири факултета имају лабораторијске вежбе из физике – каже проф. др Цветко Црнојевић, председник Управног одбора Завода за физику. – Годишње кроз ову установу прође око 2.000 студената, али су услови у којима раде лоши. Издвојили смо око 4,5 милиона динара како бисмо средили простор у коме бораве студенти, да то изгледа бар колико-толико пристојно. Међутим, то је само прва фаза, потребно је средити лабораторије, за шта ћемо потражити помоћ од Владе Србије.

Будући инжењери вежбе из физике раде на опреми из 1935. године, када је купљен и намештај, постављени прозори, подови… Микроскопи које студенти користе су нешто „млађи“, како је угравирано на њима, произведени су – 1947. У „модерне“ инструменте спада ласер из 1980. године, који је тада плаћен око 2.000 марака и био је „чудо технике“.

– Студенти овде имају базичне вежбе из физике, који се заснивају на универзалним принципа, па се ни инструменти на којима се изводе нису мењали годинама – каже проф. др Марко Барјактаровић, директор Завода за физику. – Али, неопходно је да се мало осавремени, повеже са новим технологијама, како би студенти оно што раде практично могли да виде и у дигиталном облику.

Проф др Цветко Црнојевић, председник УО Завода за физику

Осим што је унутрашњост зграде у Рузвелтовој улици, где се налази Завод у изузетно лошем стању, фасада која „гледа“ на Улицу 27. марта прети да се уруши. У Заводу очекују да ће се у склопу реконструкције ове улице и простора око Вуковог споменика, наћи и сређивање њихове фасаде.

Микроскопи су из 1947. године

ПОТРЕБНИ МИЛИОНИ

Да би се бар делимично обновила опрема, потребно је најмање пет милиона динара, колико би коштала и замена подова…

Осим Завода за физику, у згради се налази простор Одсека за хидротехнику Грађевинског факултета, лабораторије за аутоматско управљање Машинског факултета, као и пословни инкубатор Машинског факултета.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ, Новости.рс

Актуелно

Русија преко хуманитарног центра у Нишу донирала пет возила „ладе“ и специјално робот возило МУП-у Србије

Ниш — Посредством Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, Русија поклонила ватрогасно-спасилачким јединицама МУП-а Србије пет …

Руско-српском хуманитарном центру у Нишу стиже нова опрема из Русије

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу је после две године од званичног почетка његовог функционисања, не …

Један коментар

  1. Жалосно, а такве таленте имамо !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons