понедељак , 28 септембра 2020

Убиство Ивановића прво на топ листи 10 Вучићевих заоставштина

5
(3)

„Оливер Ивановић је убијен под још увек неразјашњеним околностима и постао је монета за поткусуривање између режима у Приштини и Београду“, пише новинар Времена Слободан Георгиев за овај недељник.

Ликвидација Оливера Ивановића, како је окарактерисао убиство, нашла се уочи 19 месеци од злочина на првом месту листе од „топ десет напредњачких афера“. Недељник Време је у свом најновијем броју јуче као централну причу објавио листу случајева који су представљени као „Вучићева заоставштина“.

– Догађаје на које подсећамо повезује много тога, али се чини да је једно кључно: у свим ситуацијама Вучић би ‘иступио’ да заштити некога из свог најближег окружења, што је институцијама послало поруку да се тим догађајима не баве претерано ревносно или да неке од њих потпуно ‘затворе’. Ти ‘топ догађаји’ данас постоје највише због тога што део јавности и део медија упорно на њих подсећа и тражи одговоре – Георгиев пише у уводу текста „Наслеђе Александра Вучића“.

За Георгијева је убиство Ивановића окосница јер је оно „увело српско друштво у нову димензију у којој је могуће очекивати и друга убиства политичких неистомишљеника“. До „ликвидације“ Ивановића, како оцењује „сукоби на српској политичкој и медијској сцени нису прелазили раван јавно изречених увреда и претњи“.

Ипак, председник Србије је ту ликвидацију под неразјашњеним околностима, „успео да неутралише снажном медијском ватром у чему му је свесрдно помогла и Милена Поповић, невенчана супруга Оливера Ивановића“, оцењује Георгијев, додајући да је циљ те кампање био „да покаже како се та ликвидација користи за напад на Србију“.

Ако је део јавности указивао на чињеницу да се против Ивановића водила невиђена медијска и кампања на самом терену која је кулминирала спотом у коме се он оптужује за издају Косова у јесен 2017. године, ако је БИРН објавио тонски запис дела интервјуа из тог периода у коме Ивановић маркира Милана Радоичића као опасног човека који контролише север Косова и њему прети, ако је у интервјуу Времену рекао да се плаши за свој живот, ако су његовој ликвидацији претходила друга убиства на том делу Косова, све то је Вучић успео да амортизује снажном употребом медија и кампањом

Међутим, иако се, како наводи „у збиру Вучић одлично носио“ последицама злочина, тако што се „непрестано позивао на овај злочин и најављивао његово разрешење, користећи Милену Ивановић и њеног сина када је то потребно“, каснији напади, најпре на Борка Стефановића, а онда и на новинара портала Жиг, Милана Јовановића, показали су „да се амбијент променио и да се насиље са ТВ екрана и из таблоида пренело на улице“.

Ниједан од ових случајева није до сада судски разрешен, а отворили су и теме богаћења и утицаја привредника са севера Косова Звонка Веселиновића и Милана Радоичића упркос значајном полицијском досијеу који сваки од њих има. Поред тога, видело се да на локалу постоје „моћници“ који под заставом са сликом Вучића могу да организују нападе на оне који им се не допадају.

На остатку листе афера у недељнику Време напомиње се рушење у Савамали, Парада поноса 2014. када су се председников брат и брат министра унутрашњих послова Андреј Вучић и Предраг Мали нашли у средишту инцидента који је обухватао и физички сукоб са Жандармеријом, афера око плагијата дипломе министра Малог, спорни уговори, стање у медијима и многе друге.

Оливер Ивановић убијен је испред просторија своје странке у Косовској Митровици са шест хитаца у леђа, три месеца након локалних избора у којима је медијски и политички означен као издајник и рушитељ српског јединства. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, испраћен великим бројем грађана, без комеморативне седнице локалне скупштине чији је одборник кратко пред смрт био. Позната су до сада имена седам особа осумњичених за умешаност у случај, међу којима су и припадници Косовске полиције, као и потпредседник Српске листе. Две особе од три и даље су у притвору од краја новембра, док је функционер Српске листе избегао хапшење. У међувремену истрага је проширена на још две особе. Поред познатих осумњичених, актери негативне медијске кампање против Ивановића, која је претходила косовским локалним изборима на јесен 2017, такође су део истраге косовских правосудних органао чему поново, са новим детаљима, пише и новинар Милан Радоњић у најновијем броју НИН-а, који је јуче изашао.

Двојица председника – Вучић и Тачи више пута су излазили са обећањима и конкретним роковима за информације, односно решењем случаја, али се то још увек није догодило.

Коссев

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Комеморацијом у Старом Грацку код Липљана, обележена годишњица злочина и убиства 14 српских жетелаца 1999.

5 (2) Комеморацијом у Старом Грацку код Липљана, обележена је 21-годишњица убиства 14 српских жетелаца. …

Приказана четири снимка са рампе Дољевац, адвокат каже – недостају два минута

4.8 (10) У Нишу је настављено суђење возачу „Kоридора Србије“ Дејану Станојевићу за несрећу на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *