Отрови плове српским рекама

5
(1)

Србија се ових дана суочава са еколошким катастрофама на својим најважнијим рекама.

Због изливања огромне количине мазута у реку Моравицу у општини Ивањица проглашена је ванредна ситуација, а нафтна мрља се креће ка Ариљу, Пожеги и Чачку претећи да изазове еколошку катастрофу са несагледивим последицама.

Мазут се у Моравицу излио, према изјави Момчила Митровића, заменика председника општине Ивањица, из резервоара Специјалне болнице за рехабилитацију и за сада није утврђено колико се мазута излило из резервоара у којем је у тренутку акцидента било око 70 тона.

Одмах по добијању информације о загађењу Моравице реаговалли су Сектор за ванредне ситуације и „Србија воде“, уз чију помоћ је почело претакање мазута из проблематичног резервоара у ауто-цистерне. У току ноћи радници „Србија воде“ у кориту реке развукли су заштитне мреже како би се зауставило даље отицање мазута. Међутим, према речима заменик председбика општине Ивањица Момчила Митровића, штета је већ направљена. Садасе чини све да се спречи још веће загађење река у Западној Србији.

Еколошке стручњаке посебно брине загађеност Дунава. Наиме, ова река загађена је фекалијама дуж свог тока кроз Србију, Румунију и Бугарску. Ситуација је посебно критична у великим српским градовима попут Новог Сада и Београда, где је микробиолошким испитивањем групе аустријских универзитетских научника утврђено присуство бактерије ешерихије коли изузетно високо.

Игор Јездимировић из Удружења инжењера заштите животне средине каже за „Вести“ да је „одлука Србије да живи у фекалијама“.

– Код нас се само десет одсто вода прочишћава и тај проценат мора де се подигне. Београдска и новосадска канализација директно иду у Дунав без пречишћавања. Нико неће умрети ако се купа у Дунаву, али морамо да променимо свест – упозорава Јездимировић.

Он истиче да Суботица има пречистач, као и Крагујевац, који користи трећину капацитета.

И аустријски научници су истакли да је разлог великом загађењу реке Дунав фекалијама то што у Србији, која није чланица Европске уније, не постоје постројења за прераду отпадних вода.

Изузетно високо загађење забележено је у Русенски Лому у Бугарској и Аргесу у Румунији, али је квалитет воде у румунском граду побољшан у односу на претходно истраживање захваљујући развоју постројења за пречишћавање отпадних вода.

Ситуација у Мађарској се такође поправила, док је у Аустрији ниво загађења Дунава на умереном нивоу осим на једном месту. Заменик градоначелника Београда Горан Весић написао је на свом Фејсбук профилу да градња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу треба да почне на јесен ове године, а уговор је већ потписан.

Он је такође навео да је у току пројектовање друге фабрике за прераду отпадних вода у Батајници, као и да се са неколико банака преговара о изградњи треће, која ће се налазити у Остружници. Такође, следеће године почиње изградња канализације на левој обали Дунава, а у оквиру тог пројекта планира се и постројење за прераду отпадних вода.

Велико загађења задесило је ових дана и Западну Мораву. Бивша директорка Завода за јавно здравље др Ана Мишовић упозоравала је на опасност од ове врсте загађења.

– По пореклу су то сигурно вештачке масти, мазива, уља, нафтни деривати. Медицина каже да то јесте опасност и да може да изазове иритираност коже и очију и да доведе до иритације дисајних органа. На дужи период ове материје изазивају код људи и већу опасност. Што се тиче саме околине, долази до уништавања биљног и животињског света у реци. Оне не могу да се растворе и самим тим делују лоше на атсмосферу, Ако се вода користи за заливање, то је свакако проблематично – упозорила је својевремено докторка Мишовић.

Нафтне мрље у Морави

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић ( на слици) недавно је изјавио да је узрочник последњих загађења компанија „Слобода“ и позвао је руковдство фирме да заједно са градом ради на решавању овог проблема.

Иако су забележене минималне вредности, због ниског водостаја нафтне мрље биле су видљиве голим оком.

Катастрофа у Ивањици

Заменик председника општине Ивањица Момчило Митровић каже да је даље изливање мазута заустављено, али да ће последица сигурно бити.

– Ово је највећа еколошка катрастрофа која је задесила Ивањицу. Реаговали смо веома брзо, а ко је одговоран за овај акцидент утврдиће се накнадном истрагом. У овом тренутку је најбитније да утврдимо докле је мазут стигао, да поставимо физичке препреке за даље отицање , да по мрљи бацимо прах за разградњу мазута и да се мазут физички покупи, а река у потпуности очисти – објашњава Митровић.

Н. С. Прерадовић – З. Марјановић, Вести онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Петиција љутих ИТ фриленсера кружи интернетом

0 (0) Инфлуенсери, фриленсери, јутјубери, програмери, преводиоци и други који послове налазе на разним иностраним …

„Задуживање Србије је забрињавајуће, увући ће нас у опасну спиралу враћања дуга“ (ВИДЕО)

5 (2) Председник Александар Вучић неће моћи да задржи земљу у Прањанима, јер такав поклон …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend