fbpx

Убска села после воденог удара (видео)

0
(0)

Из центра Уба вода се брзо повукла. Околна села и даље се боре са водом, али и последицама изливања река. Екипа РТС-а посетила је убско село Лисо Поље, које је највише страдало.

Са последицама поплава бори се неколико градова у Србији. У општини Уб, село Лисо Поље је највише страдало. Вода је почела да надире у осам часова ујутро, а већ до поднева достигла је више од метар и по, у једном делу. Највиши ниво воде био је чак четири и по метра.

„Имали смо једну бебу од 12 дана која је избављена тек сутрадан ујутру, не грешком или неким другим проблемима, већ зато што спасиоци нису могли више да се врате чамцима назад“, каже мештанин Лисог Поља Милан Перић.

Нема много мештана овог села којима је бар нешто остало после поплаве – њиве претворене у блато, тек покоја животиња и таван да преспавају.

„Ја не памтим овакву непогоду. Сачувај боже, то нико не верује. За сат времена нема села, на крову сам био три дана. Немам где да спавам, од куће нема ништа, ни намештаја, ни судова, нема ништа, немаш где да легнеш, спаваш на тавану… Ништа, идемо даље…“, каже мештанин Александар Петровић.

На ово убско село излиле су се две реке, Колубара и Тамнава, између којих је смештено. Вода се простирала на 440 хектара, колика је површина тог села, страдало је 60 кућа, али је свих 220 мештана успешно евакуисано. Низ пут се може још 400 метара, куда креће вода која се још није повукла, а највећа дубина јој је до три и по метра.

Војска која је на територији те општине већ трећи дан, уклања страдале животиње и деконтаминира и дезинфикује дворишта и штале. У убска села дођу ујутру око девет часова и не иду док не зађе сунце.

„Ту је негде око 20 различитих домаћинстава, 500 грла стоке, 50 крупније и остало ситније стоке, не само у овим селима него и у другим. Стање је катастрофално, тим људима треба свега, свака помоћ им је добродошла“, каже мајор Никола Савић.

Поплава није заобишла ни остале општине, ни сам центар града. Ипак, Уб ће, најављује председник Општине Дарко Глишић, ускоро почети нормално да функционише.

„Успели смо некако да се извучемо из ове муке која нас је задесила, а санација и обнова тек следе. Веома је тешко проценити колика је штета, 2010. она је процењена на два и по милиона евра, ово је вишеструко више – да ли је то пет, 10 или више, ја заиста не могу да проценим“, каже Глишић.

Мештанин Милан Перић истиче да су штете велике, али да је најбитније да су спасени људски животи.

„Штете су непроцењиве, још о томе нисмо ни размишљали, нама је најбитније да смо спасили живе главе. Стоке смо изгубили много, има људи којима баш ништа није остало, има неко ко је могао да спасе нешто. Има животиња које су се саме бориле, нисмо ни могли да верујемо да ће преживети, али су преживеле“, каже Перић.

После несреће која их је задесила, срећни су, кажу, што су сачували живу главу. И понешто да угосте посетиоце и наздраве за боље дане.

 

РТС

фото: Фејсбук, Дијана Млађеновић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ли у „Kрушику“ раде, а у Ваљеву живе, само Убљани

4.4 (21) Деведесетих година Ваљево је било „Престоница Српског покрета обнове“, десетине хиљада грађана је …

Ефикасност мини хидроелектрана никаква а штета коју праве ОГРОМНА!

5 (4) Када би се изградиле све предвиђене МХЕ изгубили бисмо око 2.200 километара водотокова, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *