fbpx

Удар на џеп: Од октобра веће школарине на пет факултета

0
(0)

Београд — На пет факултета у Београду школарине ће бити повећане од наредне академске године, од 1. октобра.

Факултети су за корекције цена данас добили сагласност Сената Универзитета у Београду.

Школарину је повећао Саобраћајни факултет са 90.000 на 106.000 динара, затим Економски са 85.272 на 90.218 динара, Правни са 95.000 на 99.000 динара, Учитељски са 99.000 на 102.000 динара и Машински факултет са 66.000 на 72.000 динара.

Декан Учитељског факултета проф. Данимир Мандић каже да је школарина на том факултету повећана у складу са растом цена на мало за три одсто.

„Школарине коригујемо сваке друге године. Имамо за ту одлуку и сагласност студената“, рекао је Мандић новинарима након седнице Сената.

На Економском факултету кажу да су цене последњи пут кориговали 2012. године и да само прате раст цена.

„Последњи пут када смо менали цене школарина кумулативна инфлација је била више од 12 одсто, а ми смо повећали школарину за мање од шест одсто“, каже декан Економског факултета проф. Бранислав Боричић.

Управа Машинског факултета наводи да имају најниже цене школарина од свих факултета УБ и да цене подижу да би побољшали квалитет наставе.

„Наша цена спада у најнижу на универзитету и нисмо је мењали последњих пет или шест година. Наставно-научно веће и Савет факултета су прихватили предлог да минимално повећамо цене, како би побољшали квалитет наставе.Већи део проблема решавамо из средстава остварених кроз сарадњу са привредом“, каже декан тог факултета проф. Радивоје Митровић.

Проректор Универзитета у Београду проф. Петар Булат наглашава да већина факултета није мењала цене школарина и да су остале углавном на прошлогодишњем нивоу.

„У питању су мале корекције цена на појединим факултетима, нико није драстично повећао школарине“, рекао је Булат.

Универзитет у Београду у наредној академској години уписаће 29.875 студената. На основне студије планирано је да буде уписано 15.117 бруцоша, од чега је 9.587 буџетских места.

За мастер студије планирано је 9.451 место, од тога 4.090 буџетских, док на докторским студијама места има за 1.911 академаца, од тога 718 буџетских.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цене хране могле би да изазову тржишни шок

5 (2) Прекомерно снабдевање и пад потрошње, као и глобална рецесија која прети већини земаља …

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (1) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Један коментар

  1. skole su za u kuci vaspitane, cestite i Bogom obdarene ljude, kojih nije mnogo.
    — i treba podici skolarine, ali i treba resiti kako da kojekakvi geaci, zlikovacki naslednici i beogradski hohstaplercici se uvate nekog postenog rada a ne da studiraju za tudje pare i muku, pa onda upravljaju nasim zivotima, bezstidno pljackaju i drzavu i koga stignu. — takvi, polupismeni, nevaspitani i bezobzirni balavci su nas i doveli ovde gde jesmo, uz pomoc budjavih karijerista iz knez mikajlove 35. — te smradove, i jedne i druge, treba nauciti redu, odgovornosti i nauciti da se za koristan rad dobija nagrada ali ne veca, kao dosad, od vrednosti uradjenog, ili za nerad moraju svoje mesto prepustiti nekom drugom — za mlacenje prazne slame, pljacku, subverzivan rad, i izdaju nacionalnih interesa treba se dobijati teska robija i vesala a ne novac pozajmljen od zlikovaca iz mmfa koji neko drugi treba vracati. — dakle, vesala, robija pa i prostac po ledjima bi trebali biti vaspitno sredstvo za vecinu tih sto kao studiraju, setaju i javasluk i necuvene zlocine bosanskog pedigriranog ustase podrzavaju, ali i za one plesnjive pokvarenjake. — kad ih sretnem u evropi prelazim ulicu i bezim od takvih sto dalje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *