fbpx

Удружења пензионера: Прекршен закон, пре умањења пензија мора решење!

0
(0)

НОВИ смањени износ који су недавно примили пензионери у Србији морао је најпре да буде потврђен посебним решењем ПИО фонда, па тек онда и на банковном рачуну. Прописи нису у потпуности испоштовани, с обзиром на то да су најстарији суграђани већ примили умањену пензију, најпре „самосталци“, а онда и сви остали, сматрају у удружењима пензионера.

Према речима Милана Ненадића, председника Удружења пензионера Војводине, било би нормално да сви пензионери добију нова решења са измењеним износом.

– На првом чеку не постоји никаква забелешка да вам је пензија умањена, кажу биће на другом – каже Ненадић. – Уколико неко, међутим, одлучи да се обрати суду овим поводом, неће имати папир на коме јасно стоји стари и нови износ и проценат умањења.

Пензионери, уколико желе, могу поднети захтев Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање који ће, по службеној дужности, издати ново решење. То, међутим, важи само за оне који траже, али не и за остале.

ПИО фонд је умањењем и исплатом пензије за новембар 2014. године, без доношења управног акта, односно решења, прекршио одредбу члана 105. Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којом је прописано да „права припадају од дана доношења решења у поступку за измену покренутом по службеној дужности“, тврде из удружења. Неки од пензионера су од Фонда тражили да им се на основу закона о ПИО и закона о општем управном поступку изда решење о новом месечном износу, односно да се измени раније донето решење које је правоснажно и коначно.

Председник Удружења синдиката пензионера Србије, Милорад Вујасиновић, сматра да је око 700.000 пензионера смањењем пензија оштећено, што је, како тврди, противно правном систему државе.

– Пензије су стечено право зарађено знојем и нико нема право да то одузме – рекао је Вујасиновић. – Ми предлажемо да би било боље од селективног смањења да се донесе одлука да све пензије буду 50.000 динара, па да сви онда буду једнаки.

У Фонду, с друге стране, тврде да примена нових прописа о смањењу пензија нема било какав утицај на усклађивање пензија у октобру 2014. године. Усклађени износи исплаћују се без доношења посебног решења, тако да их пензионери никада нису добијали, па ни сада. Штампање решења није избегнуто, јер није ни требало да буду доношена.

ПРЕД УСТАВНИМ СУДОМ

УДРУЖЕЊЕ синдиката пензионера Србије упутило је Уставном суду захтев за испитивање уставности закона о смањењу пензија.

– Пред вама је један од вероватно најкраћих закона у аналима правосуђа, јер има само шест чланова – стоји у писму. – Закон који крши и дерогира основна стечена права појединца, гарантована Уставом, али и многе међународне конвенције које је наша земља прихватила. Он доводи огромну популацију пензионера у тежак материјални положај, погоршава у великој мери животне услове и дискриминаторски је како у односу на преосталу пензионерску популацију, тако и на популацију запослених који су такође погођени законом.

Ј. Ж. Скендерија, Новости

Илустрација Горана Дивца

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Са „швајцарском формулом“ пензије ни пола просечне зараде

4.5 (4) Иако су пензионери поздравили дуго најављивано доношење формуле за усклађивање пензија како би …

РОБОВЛАСНИЦИ: Домаћи и страни послодавци траже од Владе даље пооштравање радног законодавства

5 (2) Kада се својевремено једна секретарица „Делта холдинга“ пожалила Мирославу Мишковићу да има високу …

11 Коментара

  1. ČISTA PLJAČKA.JA SIGURNO PODNOSIM TUŽBU,TRAŽIM OVIH DANA MEJLOM.DA MI DOSTAVE REŠENJE,PO KOM OSNOVU SU MI UMANJILI PENZIJU,ALI JOŠ UVEK OD PIO-FONDA NEMA ODGOVORA.

  2. Kadija te tuzi kadija ti sudi nista novo!!!!!!!!

  3. Jedina sprovedena reforma je otimanje para od penzionera, najnemoćnijeg dela populacije, koji nemaju šta više da daju jer imaju samo penziju. A prijatelji tajkuni neka se i dalje bogate, neplaćaju poreze – oni imaju i da daju gde treba i da ostane za njih. Lopovski maniri. Dosta pamtim – nikad pokvarenije nije bilo.

  4. DOBIA SAM JA ODGOVOR…PO PRIVREMENOM ZAKONU O SMANJENJU PENZIJA…OBJAVLJN U SLUZBENOM GLASNIKU..BR 1116/2014…..

  5. Otpor fizički, fizički će Vas uništiti ako im se ne suprostavite, predstavnici vašeg sopstvenog naroda!

  6. MI NE DOBIJAMO N RESENJE, NI OPOMENE ZA NEPLACENE RACUNE, NITI POTPISUJEMO UGOVOR ZA RTS A HOCE DA PLACAMO. IMA JOS MNOGO STOSTA KOD NAS U Missing Babies in Serbia// Nestale Bebe u Srbiji

  7. Treba udruzenje penzionera da podnese tuzbu protiv drzave Srbije pa u Strazbur! Pojedinacno nema tu snagu.

  8. ovo je neviđen lopovluk jedne vlade u novoj istoriji!!! ove pljačkaše izvestipred sud pravde pod hitno….

  9. Ovo se zove Hajducija. Godinama su se donosile odluke i zakoni, dekretima. Nista cudno sto se to i dalje desava jer zemlja srbija nema SISTEM. Svaka sledeca vlast bez izmene sistema bice ista kao i ova.Ko prezivi, ili ko dozivi pricace.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *