fbpx
Насловна / Србија / УНИЦЕФ: У Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву док је додатних 30,2 одсто у ризику да падне испод линије сиромаштва
УНИЦЕФ: У Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву док је додатних 30,2 одсто у ризику да падне испод линије сиромаштва 1

УНИЦЕФ: У Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву док је додатних 30,2 одсто у ризику да падне испод линије сиромаштва

У Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву, док је додатних 30,2 одсто у ризику да падне испод линије сиромаштва, саопштила је данас канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији.

Само половина деце у Србији похађа предшколско образовање, а када су у питању најсиромашнија деца тај проценат је само девет одсто, односно шест процената када су у питању деца из ромских насеља, наведено је у саопштењу.

Из УНИЦЕФ-а су указали да је Србије, и поред промене ставова према деци са сметњама у развоју и инвалидитетом, и даље земља у којој су ова, а посебно деца са комплексним или тешким обликом сметњи у развоју, и даље искључена.

Подаци показују и да се готово 60 одсто девојчица из ромских насеља уда пре 18-те године живота, да само једна петина ромске деце похађа средњу школу, а 32 одсто младих можда неће моћи да се запосли.

Истовремено, из УНИЦЕФ-а оцењују да је у Србији у претходном периоду направљен значајан напредак у оставрењу одредби Kонвенције о правима детета, јер како је истакнуто, данас дете у Србији „има веома добре шансе да преживи прву годину живота, а готово 100 одсто деце има одличне шансе да похађа основну школу“.

Додато је да деца у Србији имају релативно добар приступ услугама, може да користи интернет и дигиталне технологије, док вероватноћа да ће наставити образовање износи 89 одсто.

Представница УНИЦЕФ-а Весна Савић Ђукић казала је да се ове године обележава тридесетогодишњица усвајања Kонвенције о правима детета, али сада у свету дигиталних технологија, промена у животној средини, дугогодишњих конфликата и масовних миграција, које су из корена промениле детињство.

Ђукић је казала да се Србија суочава са негативним демографским трендом, због чега би Владине институције, бизнис сектор, невладине и организације цивилног друштва требало да улажу у најмлађе.

„Најугроженија деца из најсиромашнијих и најмаргинализованијих породица су посебно подложна негативном утицају климатских промена, иако су она у најмањој мери допринела њиховој појави“, рекла је Ђукић, наводи се у саопштењу.

Према њеним речима, због тога УНИЦЕФ пружа подршку Kанцеларији за управљање јавним улагањима и Министарству просвете, науке и технолошког развоја како би се смањење ризика од непогода увело у школски програм.

УНИЦЕФ је, како је додала, подржао интеграцију садржаја који се односе на смањење ризика од непогода и у сарадњи са Савезом учитеља Србије и допринео обуци 496 наставника из 224 школе из 56 општина, обухватајући 60.000 деце.

„Kонтинуирано радимо и на мобилисању приватног сектора за унапређење пракси у заштити животне средине како би се побољшао положај деце која се налазе на удару климатских промена и еколошког разарања”, поручила је Ђукић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отрови плове српским рекама 11

Отрови плове српским рекама

Србија се ових дана суочава са еколошким катастрофама на својим најважнијим рекама. Због изливања огромне …

Русија упозорила да би могла привремено да обустави увоз српског воћа због заразе 12

Русија упозорила да би могла привремено да обустави увоз српског воћа због заразе

Русија би могла да уведе привремена ограничења на увоз коштичавог воћа из Србије у случају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *