Универзитет Џон Хопкинс: Омикрон је прехлада, прекините пандемију лудила!

Универзитет Џон Хопкинс: Омикрон је прехлада, прекините пандемију лудила!

Проф. др Марти Мекери позвао је медије да извештавају о “смешно” малом броју тешких случајева Омикрон варијанте уместо да сеју страх и панику грађанима. Професор медицине на Иниверзитета Џон Хопкинс рекао је у интервјуу да је Омикрон варијанта коронавируса “пандемија лудила”, коју је назвао “оми-прехладом”. То је благи сој који подсећа на обичнан грип, а не на Kовид-19.

Ова варијанта узрокује болест која је у великој већини случајева врло блага или асимптоматска. Страх да ће талас омикронских инфекција довести до смрти је наратив који су створили медији и политичари.

„Управо сада доживљавамо овај, велики, нови талас страха, који подстиче нашу другу пандемију након Цовида-19, пандемије лудила зване Омикрон. Ја то зовем оми-хладно. Ако погледате епидемиолошке податке, можете видети да постоје случајеви хоспитализације, али не много. Трају у просеку два и по дана уместо осам дана као 2020. године“, рекао је професор.

Објаснио је да према студији Универзитета у Хонг Конгу можете добити инфекцију Омикроном, али без тешких последица на плућно ткиво. Зато не узрокује проблеме с дисањем, што може довести до смрти као код претходног Ковида.

„Ова варијанта остаје на површини носа и бронхија. Дакле, имамо посла с обичном прехладом“, казао је.

Додао је да се ПЦР тестови који се користе за откривање коронавируса спроводе с врло ниским прагом и стога су многи позитивни случајеви само погрешно позитивни јер се ради о вирусима који нису САРС-ЦоВ-2. Број тестова требало би смањити у ситуацијама ниског ризика. Ако тестирате целу популацију САД-а, увек ћете пронаћи честицу вируса у носу значајног броја људи.

Професор каже да наравно још увек можете направити пуно тестова и ставити људе који су позитивни на десет или четрнаест дана у карантин. Али ако би то учинили, на пример, с менингама , бактеријом која узрокује менингитис, нашли бисте га у носницама 10 посто америчке популације. Зашто се тражи проблем тамо где га нема, додао је.

Мекери је закључио рекавши да се сваки респираторни вирус може редефинисати као потенцијална бубонска куга која ће уништити свет, те да је било и других респираторних вируса с већом стопом смртности пре неколико десетина година.

Извор: tierrapura.org, експрес вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Како се заштитити од прехладе: Руска докторка указује на значај боје воћа и поврћа

Како се заштитити од прехладе: Руска докторка указује на значај боје воћа и поврћа

Руска докторка Аљона Глушакова објаснила је који производи могу да помогну у очувању имунитета на …

Бајден и Путин разговарали о тренутној безбедоносној ситуацију у свету

Бајден и Путин разговарали о тренутној безбедоносној ситуацију у свету

* Спољнополитички помоћник председника РФ Јуриј УШАКОВ: „Успех преговора о безбедносним гаранцијама довешће до извесне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *