Упозорење корисницима друштвених мрежа: Болесни умови вребају децу!

4
(1)

Изопачени умови вребају на интеренету фотографије малишана које родитељи постављају на друштвене мреже, упозорава Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић, како праве велику грешку, јер на тај начин директно угрожавају своју децу. Те фотографије, према његовим речима, доспевају на педофилске сајтове такозваног мрачног интернета, а у најгорем случају су у озбиљној опасности да заврше у рукама неког болесног човека.

– Људи када постављају слике деце, не размишљају да су на нет окачили и неке сопствене податке, на пример адресу становања и место боравка, па ако се неком предатору, дете свиди лако „покупи“ све те информације – прича Јурић за „Вести“.

Он додаје да има случајева да педофили чак и када нема података о нечијем пребивалишту, могу на основу фотографија да лоцирају место у граду. Оно што може да се уради са тим сликама је застрашујуће, јер како он указује, и најобичније фотографије малишана који се голи играју у песку на плажи доспевају на мрачни интернет.

– Од када смо ушли у ову причу много радимо на томе да бисмо видели где као родитељи, одрасли, правимо грешке и где директно угрожавамо нашу децу. Улазећи у тај мрачни интернет дошли смо до сазнања да је заиста много фотографија наше деце, деце из Србије на педофилским сајтовима – открио је Јурић.

Он је навео да се на тим тамним нет страницама слике могу и куповати.

– То су најобичније фотографије, као што сам рекао, детета у песку и за нормалног човека то није ништа посебно, нити страшно… Међутим, оне се продају по 10, 20, 40 центи и када сте ставили своје дете на друштвну мрежу, осим што сте једном педофилу дали новац у руке тиме што ће трговати вашим дететом, морате да будете свесни да се неки људи самозадовољавају испред тих фотографија… Ми родитељи овим директно доводимо у опасност нашу децу – поручио је наш саговорник.

Фондација коју води прегледала је неке педофилске сајтове на мрачном интернету и на њима је, како каже, много материјала. Толико да чак ни велике међународне полицијске организације не могу да прегледају све до најситнијих детаља.

– Ми смо се улоговали на три сајта и нашли слике деце из Србије и податке родитеља, па смо их контактирали и упозорили те људе да склоне дечје фотографије.

Игор Јурић износи још једну појаву, а то је да су деца са много пратилаца на интернету звог својих активности, рецимо на Јутјубу, управо због те популарности много више изложена опасностима од осталих вршњака.

– Имали смо случајеве да су тој популарној деци „скидали“ главе са њихових фотографија и постављали на нека гола тела – открива Јурић болесне поступке педофила.

Због свега је, саветује Јурић, изузетно важно да родитељи знају колико времена њихова деца проводе на интернету и да прате шта раде у том виртуелном свету.

Медвеђа услуга ствара зависнике

Психолог Сунчица Јовановић саветује родитеље на велики опрез приликом постављања слика своје деце на интернет. Тај њихов потез, као и давање таблета деци на коришћење има краткорочни осећај задовољства, а носи дугорочне последице о којима не размишљају.

– Њима је лепо да им рођаци и пријатељи виде бебу и то њихово показивање је дељење среће. Они у ствари у овом времену брзог начина живота, у предност дају краткорочном ефекту на уштрб дугорочног – каже она.

То краткорочно решење је, према њеним речима, дугорочно веома лоше.

– Дајући, на пример, таблет детету у руке, временом ћете код њега створити поремећај пажње, проблеме са учењем, а због превише времена на компјутеру неће имати пријатеље. Родитељима је, као и деци, то задовољство тренутно, а дугорочно стварају од њих зависнике – упозорила је Сунчица Јовановић, указујући како родитељи исто тако не размишљају када на интернет каче фотографије малишана.

Упозорење дијаспори

Игор Јурић каже да у ову интернет замку упадају родитељи из целог света.

– Наши људи у дијаспори такође греше, јер желећи да покажу рођацима и пријатељима у Србији своје наследнике, места где живе или где проводе одмор, такође децу излажу опасностима – навео је он.

Од зомби ножева до злостављања

Постоји на интернету део до којег се тешко долази, дугом претрагома некад и уз посебне дозволе, а назван је мрачни интернет, јер крије у себи најјезивије странице од продаје дрога, отрова или оружја до језивих снимака. Најпопуларнији су они о злостављању и мучењу деце и на мрачном нету покривају чак 80 одсто од укупног материјала.

Администратор те странице је нађен и осуђен на 35 година за дечју порнографију и због сексуалног злостављања седморо деце од којих је најмлађе имало свега 18 месеци. Његову веб страницу је користило много педофила, а он их је подучавао разним злостављањима малишана. Корисници стране су морали да објаве своје снимке дечје порнографије бар једном месечно да их не би избацили из групе. Претресом куће ухапшеног у Аустралији полиција је нашла више од 50.000 снимака злостављања деце.

Програмер Мохамад Али, инспирисан хит серијом „Брејкинг бед“ покушао је да купи 500 милиграма рицина који може да убије 1.400 људи. У понуди су били смртоносни зомби ножеви дугих оштрица и оштрих ивица да погоршају повреде, који се рекламирају као „постапокалиптични одрубљивачи главе“, или „мачеви убице зомбија“.

Водећа за препродају свих врста дроге била је страница Пут свиле, док су постојале и две стране на којима се убица могао изнајмити за 20.000 долара, или чак и тим од тројице убица.

Паклени форум

Постоји и тржиште убистава где се донира новац за убиство неког владиног службеника.

Преваре са биткоин дигиталном валутом, продаја оружја од пиштоља до снајпера, чак и за масовна убиства, па страна где жене у високим потпетицама говоре простоте и гњече мале животиње, такође су део тог интернет мрака. Постојала је и страница за тражење партнера, а форум Пакао је био одговоран за цурење података са ње и два самоубиства корисника тог сајта оних који су варали партнере.

Д. Декић, Вести онлајн

фото: Пиксбеј

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БРУТАЛНА ЦЕНЗУРА: Јутјуб и Фејсбук више не дозвољавају ни реч против вакцина!

4.6 (9) YouTube је објавио да проширује политику дезинформација како би уклонио лажне тврдње о …

НАШЕ БЕБЕ ИЛЕГАЛНО УСВАЈАЛИ СТРАНЦИ! На помолу нова афера – ДРЖАВНА КОМИСИЈА ДОШЛА ДО СВЕДОКА

4.5 (13) УСВАЈАЊА српске деце у иностранству нису била могућа до пре неколико година, па …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend