fbpx

Упркос тврдњама о никад тачнијем бирачком списку, преминули и даље са правом гласа (видео)

0
(0)

Уочи сваких избора отварају се питања ажурирања бирачког списка и евентуалног простора за манипулације, а тврдње да „гласају и мртве душе“ износили су у претходном периоду сви политички представници, али само док су били опозиција.

Тако је у кампањи за председничке изборе 2012. кандидат Томислав Николић оптужио претходну власт да је у бирачки списак дописала „500.000 непостојећих и мртвих“, а седам година касније, уочи нових избора тврдње о проблематичном бирачком списку износи део тадашње власти који је сада у опозицији.

И тада и сада, од Министарства државне управе и локалне управе, које је задужено за јединствени бирачки списак, стиже уверавање да „у Србији никада није постојао ни приближно тачан, прецизан, ажуран и од сваке врсте злоупотребе заштићен бирачки списак“. Овог пута, осим већ познатих одговора, на питање Инсајдера, из Министарства, уз признање, стиже и молба за достављање информација о уписаним особама које су рођене крајем 19. и почетком 20. века ради њиховог брисања.

У оваквој ситуацији, у којој нису убедљиве ни тврдње о стотинама мртвих гласача као ни оне о најисправнијем документу икада, једино је сигурно да недостаци у бирачком списку у великој мери утичу на поверење грађана у изборни процес који је основна претпоставке демократије.

Полемика о бирачком списку покренута је и уочи ових предстојећих избора па је тако ажуриран бирачки списак и један од услова дела опозиције за излазак на наредне изборе, а тим поводом јуче је председник Србије Александар Вучић најавио да ће држава позвати представнике релевантних међународних институција да дођу у Србију како би, како је истакао, „проверили да ли нешто петљамо или крадемо“.

„Пошто су (опозиција) лагали како мртви гласају, а живи не могу, ми ћемо да позовемо међународне представнике да дођу пет-шест месеци пре избора и провере да ли нешто петљамо или крадемо, па нека буде како кажу светски признате институције“, истакао је председник Србије гостујући на телевизији Пинк.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ђорђе Вукадиновић: Да ли нам је политички ресет потребан и да ли је могућ?!

5 (2) Погледајмо поново овај пасус: “Поштено говорећи, мало ко је збиља прочитао, а још …

Група професора и интелектуалаца позвала на бојкот предстојећих избора

5 (6) Група универзитетских професора и интелектуалаца, међу којима су професор Чедомир Чупић, режисер и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *