Хроника

Извршитељи наплаћивали десет пута више од основног дуга

Изменама Закона о извршењу и обезбеђењу се стаје на пут самовољи извршитељима, који наплаћивали трошкове десет пута већ од износа основног дуга, речено је данас у Скупштини Србије.

„Стајемо на пут самовољи људима којима смо дали јавна овлашћења да обављају тај посао. Не можемо да им дозволимо да раде шта хоће”, истакао је посланик СНС и потпредседник парламента Верољуб Арсић током расправе о амандманима о предлогу измена и допуна тог закона.

Арсић је рекао да ће после усвајања измена закона уследити и доношење новог правилника о тарифама, који ће предвидети да накнаде које извршитељи добију за извршени посао буду сразмерне дугу који дужник има према повериоцу.

Тврди да су извршитељи наплаћивали и неке бесмислене трошкове који су укупно били и десет пута већи од основног дуга, на пример за стављање једног папира у регистратор наплаћивали су 2.160 динара.

„Нисам за то да се враћамо на старо и да поступак извршења раде судови, пошто знамо да су тада поступци трајали и до 10 година и више. Обавеза мора да се плати без обзира да ли су у питању комуналне услуге, кредити и слично. Овај закон ће управо ограничити трошкове извршења”, нагласио је Арсић.

Како је објаснио, измене тог закона обезбедиће да се прекине с праксом да када основни дуг износи свега 1.131 динар, на име трошкова извршитељи наплаћују: на име састава предлога за извршење се наплаћује 3.600 динара, што је најнижа тарифа, затим на име накнаде за успешно лично достављање извршном дужнику 1.080 динара, иако се то радило преко поште.

Такође, на име накнаде за припремање вођења и архивирања предмета у износу од 2.160 динара, па на име накнаде за достављање поштом странкама учесницима у поступку и суду у износу од 1.440 динара, на име накнаде за састављање образложених решења и закључак у износу од 864 динара.

Арсић сматра навео да је последња у низу ових накнада апсолутно бесмислена, с обзиром да већ постоји накнада на име састављања предлога за извршење од 3.600 динара, приметивши да је то све једна радња.

„Онда иде накнада за рад извршитеља за успешно спровођење извршења у износу од 1.080 динара, тако да странка у поступку против које се води извршење за основни дуг од 1.131 динар плаћа нешто више од 10.000 динара, на име трошкова вођења поступка”, рекао је Арсић, преноси Танјуг.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!