понедељак , 21 септембра 2020

Уставни суд гази сиротињу

0
(0)

Уставни суд Србије (УСС) не оцењује законе по Уставу, већ према политичким аршинима, коментаришу домаћи стручњаци све чудније одлуке највише правне инстанце у Србији.

Уставни суд је недавно оценио да смањење пензија које је наложила Влада Србије није противуставно. Потом су судије тог суда, како сазнају медији у Београду, прогласиле неуставном и процедуру према којој најсиромашнији грађани остварују право на бесплатну струју и гас. То значи да ће српској сиротињи са зимом стићи и дебело смрзавање.

Према речима некадашњег судије Врховног суда Србије Зорана Ивошевића очито је да је УСС подлегао утицају политике на уставну контролу законитости прописа, што судијама тог суда не служи на част.

Поводом одлуке о пензијама указује да је реч о закону којим се интервенише, а по српском Уставу, интервентни закони не постоје, подсећа Ивошевић.

Додаје и да је, Закон о привременом уређењу начина исплате пензионерима дискриминаторан пошто примењује један критеријум на пензионере, а други на запослене, што већ само по себи представља кршење Устава.

– Назив закона говори да уређује начин, а не висину исплате, што значи да је лажно је представљен – каже Ивошевић за „Вести“ додајући да су такве одлуке УСС врх леденог брега, па би актуелни сазив судија требало да буде смењен, јер нарушава углед суда и девастира његову функцију.

Како су кренули, теоретски гледано, после пензије могу вам узети стан, указује Ружа Ћирковић, економски аналитичар.

– УСС је признао да су пензије имовина пензионера, али и протумачио да из Устава не произилази гаранција пензијског давања у одређеном износу, јер је ограничење имовинских права у одређеним условима дозвољено и према српском Уставу и европској конвенцији за заштиту људских права – објашњава она за „Вести“.

У Немачкој која нам је узор, наводи наша саговорница, почело је преузимање приватних станова ради смештаја избеглица.

– Они се позивају на то да држава може да ограничи располагање имовином у случају непосредне опасности, а теоретски је то могуће и код нас, попут овога да су пензионерима због финансијских тешкоћа у земљи привремено умањена примања – каже Ћирковићева и додаје да би правни стручњаци могли да се позабаве питањем које су то посебне околности у којима држава може на овакав начин да реагује.

Правни вирус

Недавно је донет Закон о начину одређивања максимално запослених у јавном сектору, према којем жене које су оствариле право на пензију, морају и да оду у њу, иако имају право да раде колико и мушкарци. Зато су неке НВО поднеле иницијативу за оцену уставности тог новог закона који је носи исти синдром као и овај о смањењу пензија и опет као бочни напада системске законе – тумачи Ивошевић.

Политички аршини

Међу контроверзним одлукама УСС које су заталасале јавност је и недавна да су бриселски споразуми у складу с Уставом. Домаћи правници су овакву одлуку назвали политичком, јер споразуми предвиђају да покрајина функционише по косовским, а не српским законима. Када је убрзо по формирању напредњачке власти УСС прогласио неуставним статут Војводине, опозиција је оптужила судије тог суда за политизацију.

Лове у мутном

На нови скандал указао је повереник за информације Родољуб Шабић указујући на достављање рачуна Инфостана који је Београђанима „увалио“ и ставку за осигурање.
– Износи за осигурање домаћинстава нису обавеза грађана – рекао је Шабић. Градоначелник Београда тражи да се критична ставка изостави из рачуна и да директор Инфостана поднесе оставку.

Д. Декић – Вести

фото: ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПСИХОПАТА опет поручује да неће бити смањења плата и пензија а лаже чим зине!

3.7 (3) СРБИЈА ће поднети кризу због короне, не лако, али лакше него друге земље …

Вучић тврди да пензије и плате неће бити смањиване што значи да хоће

4 (8) „Плате и пензије у Србији неће бити смањиване, држаћемо чврсто, имаћемо новца“, рекао …

4 Коментара

  1. Уставни суд ?
    Бог душу да му прости.

  2. Bando lopovska, malo vam je sto ste opljackali penzije, sada bi da nam otmete i imovinu! Izgleda da gubite kompas i kriterijume, pa se ovo nece zavrsiti na miran nacin, nego cete gaziti narod, sve do revolucije, koja ce u tom slucaju biti neminovnost!

  3. Како не можете са лакоћом да се суочите са нашом општом стварношћу и реалношћу. Молим Вас само погледајте именом и презименом ко својим присуством испуњава Уставни суд Србије. То су чланови политичке партије на власти а то осликава комунистички режим. Комунизам је остао у потпуности само се је пресвукао, апсолтна власт тих заплашених наших суграђана је у неизмерљивој хемији, стрепе, дрхте, плаше се и заиру од сваке речи коју јавно изговоре. Апсолутна власт Вучића осликава апсолутну власт Јосипа Броза, Овај полунеписмени Вучић несваћа да својим присуством председника „ИЗВРШНЕ ВЛАСТИ СРБИЈЕ“ несме да ништа изговори у првом лицу једнине, шта он мисли, шта он планира, шта он заговара јер његове јавне Уставне и Законске прерготиве и овлашчења проситичу само и искључиво из „ЗАКОНОДАВНЕ ВЛАСТИ СРБИЈЕ“ Вучић сво време од првог дана именовања на ту јавну функцију од општег јавног интереса крши Устав и акон Србије и сво његово чланство политичке партије га подржава у том безумљу. Сви ће до задњег члана ове политичке партије мораће да буду санкционисани по Уставу и закону Србије и сву материјалну и нематреијалну штету коју су произвели из свих њихових незаконских активности мораће да плате до задње кинте плус кривично одговараће ће у потпуности. како су сејали тако ће и пожњети. Све у своје време. позз. ДРАГАНешковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *