Усвојен „фер и ефикасан“ Закон о приватизацији преосталих друштвених предузећа

0
(0)

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о приватизацији, којим се предвиђа да се приватизација преосталих 584 друштвених предузећа заврши до децембра 2015. „на фер и ефикасан начин“.

Закон се односи на приватизацију још 584 државна и друштвена предузећа, са око 100.000 запослених. Имовински статус тих предузећа није решен, а од 584 предузећа 161, са око 55.000 запослених, је у реструктурирању.

Закон о приватизацији има статус специјалног закона што значи да ће у случају колизије са другим законима имати предност.

Закон предвиђа више модела за то, нуди више метода и више мера за приватизацију. Међу мерама су и конверзија потраживања у капитал и отпис дугова.

Предвиђена четири модела приватизације: продаја капитала, стратешко партнерство, продаја имовине, и пренос капитала без накнаде запосленима или стратешком партнеру, а као

Купац земљишта

Републички посланици су усвојили амадман Лиге социјалдемократа Воводине (ЛСВ) којим се огрничава да купац пољопрвредног земљшта може бити само домаће правно или физичко лице.
методе приватизације Закон предвиђа јавно прикупљање понуда и јавно прикупљање понуда с јавним надметањем.

Законом о приватизацији су предвиђене и три мере: финансијска консолидација, отпис дуга, и претварање дуга у трајни улог или конверзија.

По новом закону у сваком случају ће се утврђивати шта је за које предузеће најбољи модел, уз могућност комбиновања метода и модела, а омогућена и продаја делова фирми, а не само целина као што је било до сада.

Почетна цена
Новина закона о приватизацији је то што ће почетна цене износити најмање једну половину процењене вредности капитала, односно имовине, а раније је била 20 одсто. Нова почетна цена на другом прикупљању понуде у јавном надметању биће најмање једна трећина, а сада је 10 одсто процењене вредности капитала, односно имовине.

Закон предвиђа и контролу токова новца, тако што уговор о приватизацији неће бити могуће потписати с лицем које не добије одобрење Агенције за контролу прања новца

 

Бета

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: На јесен милион незапослених, треба им помоћи

5 (2) Председник синдиката УГС „Независност“ Зоран Стојиљковић изјавио је да је очекивано да се …

За раднике „Фијата” неће бити посла целог лета

5 (1) Преполовљена тражња на тржиштима Италије и Шпаније, на којима се највише продаје модел …

3 Коментара

  1. Какав бре фер закон кад продајеш нешто што није твоје и што ниси ти направио,има ли више у овој земљи неко да је нормалан,очевину нек продају!Ако је имају?

  2. SIPTARI U BUJANOVCU I PRESEVU DUGUJU EPS 2OO MILIONA EVRA ZA STRUJU

  3. Sve cemo tonacionalizovati kad dodje vreme i necemo ni gace da im ostavimo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend