Ваде нацистичке бродове из Дунава

0
(0)

РАЗМИНИРАЊЕ Луке Прахово је завршена, али ће и даље остати проблем 23 брода немачке флоте, потопљена 1944. у Дунаву, међу којима су четири са противбродским минама, за чије је “спасавање” потребно 12 милиона евра

Ових дана извођач радова Компанија “Сеа Терра ГмбХ Вандлиц” из Немачке припрема завршни извештај, али остаје проблем потопљених бродова, изјавио је директор Центра за разминирање Србије Петар Михајловић.

За разминирање Прахова коришћене су најсавременије методе геофизичког и магнетогеометријског истраживања и на том подручју је пронађено 25 граната из Другог светског рата, а није пронађена ниједна бомба из НАТО агресије иако су, непосредно уз луку, резервоаори НИС који су 1999. године бомбардовани у више наврата, додао је Михајловић.

Лука Прахово је разминирана у сарадњи са Европском делегацијом у Београду, Министарством саобраћаја и Центром за разминирање и те активности су однеле три милиона евра.
ЕКОНОМСКИ НАПРЕДАК Након разминирања овог дела Србије очекујемо и његов економски напредак, истакао је Михајловић и додао да ће Центар покушати са Норвешком народном помоћи да прибави додатна средства за чишћење касетне муниције и у наредном периоду.

Претражена је водена површина, обала и корито реке у дубини шест метара, како би се обезбедила сигурна пловидба и сидрење великих бродова, објаснио је Михајловић.

“Остаје велики проблем, потопљена немачка флота 1944. године, са 23 брода од која су четири напуњена противбродским минама и другим неексплодираним убојитим средствима”, рекао је Михајловић.

Реч је о ратној флоти која се повлачила из Црног мора, а која је, после дуготрајних борби са југословенским партизанима и Црвеном армијом, самопотопљена, подсетио је Михајловић.

“Ако би се уклонили бродови и НУС из тог дела Ђердапске клисуре, олакшала би се пловидба трговачким бродовима, и потпуна безбедност пловидбе и не би страховали да се деси несрећа или да ће, услед смањеног водостаја, неки брод стати и чекати да водостај Дунава порасте па да настави пловидбу”, рекао је Михајловић.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЈА САМ УБИО ТЕСЛУ ПО ХИТЛЕРОВОМ НАРЕЂЕЊУ! Признањем пред смрт шокирао свет! (фото, видео)

4.7 (3) Лични Хитлеров телохранитељ, човек који је ослободио Мусолинија, ловио Тита по Дрвару, саветник …

ЛУДИЛО!!! Немци потпопили бродове, ми узимамо кредит да их извадимо и плаћамо Немцима да их изваде?!

4.4 (8) Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend