Вахабити спремали самоубилачке нападе усред Београда

Вахабити спремали самоубилачке нападе усред Београда

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против пет особа због сумње да су финансирале и организовале учешће грађана Србије у оружаним сукобима у Сирији, али и позивали на самоубилачке акције у Београду, Рашкој области, али и Риму!

Како је рекао тужилац овог тужилаштва Миљко Радисављевић, оптужница је подигнута против Абида Подбићанина (35), Сеада Плојовића (31), Тефика Мујовића (34) и Изудина Црновршанина (35) из Новог Пазара и Ферата Касумовића (30) из Београда. Плојовић, Црновршанин и Касумовић су у притвору од почетка марта 2014. и притвор им је продужен након подизања оптужнице.

Подбићанину и Мујовићу, који су у бекству, одређен је притвор, наређено је издавање потернице и предложено да им се суди у одсуству. Тужилац је објаснио да постоји оправдана сумња да су Подбићанин и Мујовић почетком 2013. године успоставили везу са организацијама Исламска држава Ирака и Леванта (Шама) и Фронт Ал-Нусра, које су УН прогласиле за терористичке, са циљем да насилним путем преузму власт у Сирији.

– Њихов циљ је био и да по обарању власти у Сирији њену територију користе као базу за отпочињање терористичких напада са истим намерама и на суседне државе, најпре Ирак, а потом и више других држава у региону Блиског истока, Северне Африке и јужне и централне Европе, укључујући и Србију, са циљем насилног стварања будуће глобалне исламске државе калифата – објаснио је Радисављевић.

Тужилаштво сумња и да су Подбићанин и Мујовић заједно са Плојовићем и Црновршанином од истомишљеника у Србији, БиХ, Хрватској, Аустрији, Немачкој и Луксембургу континуирано прикупљали новац и финансирали одлазак више грађана Србије и других земаља, најпре у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

Како је рекао тужилац, они су радили тако што су у просторијама месџида Фуркан у Новом Пазару, особама из Србије и иностранства, које су се упутиле у Сирију ради учешћа у оружаним сукобима, организовали прихват ради одмора, опремања и пружања неопходних информација пред наставак пута.

Тужилаштво је навело да је окривљени Подбићанин у Сирији, углавном у граду Азазу, организовао прихват, смештај и војну обуку придошлих, а да је окривљени Касумовић “врбовао једно лице за одлазак у Сирију, које је ступило у тероритичку организацију ИДИЛ и погинуло”.

Мујовићу је стављено на терет да је извршио и кривично дело јавно подстицање на извршење терористичких дела, јер је на профилу на Фејсбуку поставио низ садржаја којима се велича ИДИЛ, пропагирају њени поступци, позива на борбу, насиље и убиства и приказују снимци и мапе територије које контролише ова организација и позива на самоубилачке акције у Рашкој области, Београду и Риму.

 

Ало.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сад хаварије и на електранама у Београду: Прети колапс са грејањем у престоници?

Сад хаварије и на електранама у Београду: Прети колапс са грејањем у престоници?

Београд се налази у алармантној ситуацији са снабдевањем топлотном енергијом, која би ускоро могла да …

Београд се „спасава“ из буџетске резерве, а донира паре Никшићу

Београд се „спасава“ из буџетске резерве, а донира паре Никшићу

Град Београд је донирао два милиона евра црногорској општини Никшић, како је рекао председник ове …

6 Коментара

  1. Zasto ih Milosevic nije izcistio iz Srbije.

  2. Zasto ih Milosevic nije izcistio iz Srbije.

  3. Milosevic je najvise “iscistio” Srbe,pa onda ostale.

  4. TIME BI TREBAO PREMIJER DA SE POZABAVI,A NE DA PODA OVO MALO STO JE OD ZEMLJE OSTALO….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *