Вакцине биле и бајате?

0
(0)

„Новартисове“ вакцине против свињског грипа, које је увезла „Југохемија фармација“, осим што су скупље плаћене, имале су и краћи рок трајања, пишу београдски медији.

Лист наводи да је полиција дошла до података да су ове вакцине важиле годину дана, дупло краће од оних које је нудило неколико фирми које су биле заинтересоване за директне преговоре са владом Србије око увоза вакцина, наводе “Новости“.

Тужилаштво за организовани криминал је подигло оптужницу против некадашње директорке РЗЗО Светлане Вукајловић, бивше директорке „Југохемије“ Смиљке Милеуснић Аџић, директора компаније „Југохемија фармација“ Владимира Гравара и директора предузећа „Детап“ Љубомира Павићевића.

На терет им се ставља да су злоупотребом службеног положаја приликом набавке вакцине против грипа А1Х1, крајем 2009. године, оштетили државни буџет за око 1,25 милиона евра. За ово кривично дело запрећена је казна од две до 12 година затвора.

Адвокат Вељко Делибашић, бранилац Смиљке Милеуснић Аџић, за „Новости“ каже да се „оптужица заснива на бесмислици да је његов клијент оштетила буџет Србије за износ који представља добит „Југохемије“.

„Тачно је да је „Југохемија“ купила вакцине по 7,5 евра а држави их продала за 8,5 евра по дози, али је такође тачно да је регистрована управо за куповину и продају лекова, и да је то њена основна делатност, а по дефиницији предузеће и постоји да би остваривало добит. Самим тим што је ово предузеће регистровано и овлашћено да купује и продаје лекове, то значи да на страни моје брањенице нема кривичног дела“, каже адвока Делибашић.

Према његовим речима, нетачне су тврдње да је Смиљка Милеуснић Аџић подстрекавала Вукајловићеву да додели посао „Југохемији“, јер је ова фирма учествовала и победила на тендеру, а одлуку о томе је донела тендерска комисија, а не Светлана Вукајловић. Такође истиче да је резервацију вакцина извршило Министарство здравља преко фирме „Детап“, а не „Југохемија“.

Он каже и да ће када буде почео главни претрес, тражити да се испитају Мирко Цветковић и сви министри његове владе.

„Није Смиљка Милеуснић одлучила да се купују вакцине, није она одредила количину која ће се купити и није их она платила. Све то је урадила Влада Републике Србије и зато надлежни морају да одговоре на питање да ли је на те њихове одлуке утицала моја брањеница. Такође, мораће да одговоре на питање да ли су могли да купе вакцине на неком другом месту по нижој цени“, рекао је адвокат Делибашић.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kад кловн забавља народ, то је комедија. Kад кловн влада народом, то је трагедија

4.8 (13) Kад кловн забавља народ, то је комедија. Kад кловн влада народом, то је …

Економски судар САД и Кине у Србији

5 (3) Доласком Америчке развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београд, наша земља дефинитивно постаје економски …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *