fbpx

ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ПРОКУПЉУ: Услед топљења снега клизиште однело кућу, излила се Топлица, евакуисано 75 људи, расте водостај у Поморављу (foto)

0
(0)

Према последњем мерењу Хидрометеоролошког завода у мерној станици Пепељевац код Куршумлије, водостај реке Топлице у 9 часова био је 243 сантиметара. Иако је последњих сати опала брзина раста висине воде на том подручју, очекује се да наредних сати буде повећан ток Топлице ка Прокупљу.

 Једино смо успели да забележимо изливање реке Топлице код Градског базена, односно пре гвозденог моста. На том месту је вода дошла до асфалта, односно пута који води до базена.

За 11 сати заказан је Штаб за ванредне ситуације Општине Прокупље, а након тога екипа „Прокупље на длану“ обићи ће терен заједно са командантом Штаба и председником Општине Прокупље Александром Симоновићем.

Оба бунара код Хисара су поплављења и током дана биће проблема са водоснабдевањем. У ЈКП „Хаммеум“ кажу да су спремне цистерне са пијаћом водом,а цео град ће се снабдевати из водосистема Бресница.

Мештани ромског насеља Губа, њих око осамдесет, евакуисани су у Соколану. У Општини Прокупље проглашена је ванредна ситуација.

Док је у центру града одрон пола куће избацио на улицу, у селу Доња Трнава излила се локална река и она све више расте. Ово је прво изливање од како је снег почео да се топи. Река све више надолази и постоји реална опасност да потопи и околне куће.

– Управо сада је пробила корито и креће се ка ораницама, а како видите, угрожен је и објекат Градског водовода – казао нам је мештанин овог села.

Корито ове реке је у другој половини прошле године, како је тада објавила Служба за односе са јавношћу Општине Прокупље, чишћено, баш због опасности од поплава, али очито да није добро очишћена, јер је прва већа количина воде опет изазвала проблем.

У Косовској улици током поподнева одвалило се брдо у самом центру града и део куће је завршио на улици. Иако је ово најпрометнији део града, на срећу нема повређених, али постоји опасност да се настави одрон земљишта и да и друга кућа која се лепи уз ову заврши на улици.

(Прокупље на длану.рс/Телеграф.рс)

РАСТЕ ВОДОСТАЈ НА ВЕЛИКОЈ МОРАВИ И СВИМ РЕКАМА У ПОМОРАВЉУ

Због наглог топљења снега расте водостај на Великој Морави и свим рекама у Поморављу, Ресави и Левчу, речено је данас Танјугу у Хидролошким станицама овог дела Србије.

Велика Морава, код Варварина, од јуче је порасла за 105 центиметара, код Ћуприје 56, код Багрдана код Јагодине 47 центиметара.

У Хидрометеролошком заводу Србије, прогнизирају даљи раст водостаја Велике Мораве целим њеним током.

Морава је мутна, набујала, носи велике количине смећа, грана, пластичних боца. Река Црница код Параћина је порасла од јуче девет центиметара, Белица код Јагодине 26, Лугомир код Мајура (Јагодина) 60 центиметара, Ресава, код манастира Манасије код Деспотовца, седам центиметара и код Свилајнца 24 центиметра, наводе у локалним Хидролошким станицама.

Водостај ових река ће и даље расти, али су процене да неће изаћи из корита, јер су локалне самоуправе последње три године доста урадиле на чишћењу водотока, отклањању уских грла и учвршћивању брана и насипа.

Црница, Ресава и Лугомир су 2014. године у Параћину, Свиљанцу и Јагодини, изазвале катастрофалне поплаве са великом материјалном штетом.

ЕВАКУАЦИЈЕ У ДОЉЕВЦИМА

Општина Дољевац прогласила је ванредну ситуацију на подручју целе општине због опасности од поплава док су активисти Црвеног крста синоћ евакуисали девет особа из села Шаиновац и четири у селу Мекиш, преноси Блиц.

Секретар Црвеног крста у Дољевцу Данијела Костић каже да је међу евакуисанима Шаиновцу петоро деце старости до седам година, међу којима је и једна деветомесечна беба.

– Сви евакуисани су смештени у Месну заједницу у Мекишу док не дође до повлачења воде из њихових кућа. У Шаиновцу се излио Дулин поток а у Мекишу Југбогдановачка река па је вода ушла И у неколико кућа. Проблем су направили бујични потоци. Вода је ушла у подруме кућа где се налазе замрзивачи и храна тако да ћемо морати са ватрогасцима да радимо на испумпавању воде из подрума – каже Костићева.

Она наводи да је данас ситуација алармантна и да што се тиче угрожености људи, најкритичније тачке су Мекиш, Шаиновац и Шарлинац.

Према њеним речима постоји информација да је у Пуковцу угрожено око 40 кућа што ће активисти Црвеног крста проверити на терену.

ИЗЛИЛА СЕ КОСАНИЦА КОД КУРШУМЛИЈЕ

Река Косаница се излила код Куршумлије и поплавила млин и поље у Кастрату, преносе Топличке вести.

Река још увек надолази и постоји опасност да се због велике количине воде која долази из овог правца излије Топлица код Пепељевца. Куће за сада нису у опасности али с обзиром на високу температуру и нагло топљење снега очекује се да ниво Косанице и Топлице и даље расте. Надлежни прате сутуацију и реаговаће су случају опасности.

NovostiOnline / Агенције

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП: За време ванредног стања у Србију је ушла 344.231 особа

5 (1) За време ванредног стања, тачније од 13. марта до 6. маја 2020. године …

ЦИРКУС ИЗБОРИ: Вучић у походу затирања здравог разума у Србији

5 (5) Наврат-нанос смандрљано окончање ванредног стања (6. мaja) после наводне победе невидљивог непријатеља „Ковида“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *