Ваша будућност је повратак у афричку постојебину и Атлас планине одакле сте и дошли на Хелм
фото: Ројтерс

Ваша будућност је повратак у афричку постојебину и Атлас планине одакле сте и дошли на Хелм

Косовска председница Вјоса Османи говорила је на годишњем самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи о изазовима у региону, процесу европских интеграција, као и могућностима за регионалну сарадњу, а посебно је нагласила улогу Косова у успостављању и одржавању мира и стабилности у региону.

Османи је, говорећи о значају регионалне сарадње, нагласила да је сарадња неопходна, али да је треба развијати поштујући једни друге.

„Регионална сарадња је неопходна, али је могућа ако се заснива на познавању и поштовању другог“, рекла је Османи.

Према њеним речима, регион је уложио вишедеценијске напоре да изгради бољу будућност за све у региону.

„Морамо наставити те напоре. Имамо сличне изазове, али можемо помоћи у стварању сигурнијег окружења и повећању сигурности и стабилности у региону”, каже Османи.

Она је још једном позвала земље које још нису признале независност Косова да признају што је пре могуће, јер је то неповратна стварност, као и да у потпуности поштују суверенитет и територијални интегритет Косова.

„Република Косово је створила јасно уверење да је евроатлантска интеграција циљ њених грађана, али желимо да обезбедимо да се овај процес убрза”, рекла је Османи.

Османи је и навела “да је будућност Косова у Европској унији и НАТО, подсетивши да Европска унија мора да одржи обећање о либерализацији визног режима за Косово”.

„Како се брзо крећемо ка интеграцији наше земље, испуњавајући све захтеве који су нам постављени, ЕУ мора ценити посвећеност грађана Косова и испунити обећање о визној либерализацији за грађане наше земље, али и за брже интеграција свих земаља региона у ЕУ “, рекла је председница Османи.

(Косово онлајн, 17. 06. 2021)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Крвави план за отцепљење Косова и Метохије смишљен у Берлину

Крвави план за отцепљење Косова и Метохије смишљен у Берлину

Рат за отцепљење КиМ од Србије био је прворазредни циљ обновљене империјалне политике Немачке чији су се …

Ораховац: 23 године од злочина над Србима

Ораховац: 23 године од злочина над Србима

„Са светима упокој Христе душе слугу твојих“    Александар, Александар, Александар, Векослав, Јагош, Боривоје, Анђелко,Предраг, Велика, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *