fbpx
Насловна / Свет / Америке / Вашингтон због парирања све јачој Русији обнавља своју Другу ратну флоту
Вашингтон због парирања све јачој Русији обнавља своју Другу ратну флоту 1

Вашингтон због парирања све јачој Русији обнавља своју Другу ратну флоту

* Командант америчке Ратне морнарице – адмирал Џон РИЧАРДСОН, на церемонији у Норфолку: „Ми морамо сачувати наше предности и доминацију на океанима и морима. Друга флота сада ће своје задатке обављати у условима јачања Русије. Само, не враћамо Другу флоту зато што стремимо сукобу са Русијом“

* Експерт московског Института за САД и Канаду Владимир ВАСИЉЕВ: Реална обнова Друге флоте наићи ће на немале проблеме и реално потрајати неколико година. По америчким стандардима, флоту чине један или два носача авиона, 5-6 подморница и десетак разарача. Њен повратак биће у функцији борбе са Русијом за Арктик као Арктик, а и као важну зону конфронтације и `додира` са Русијом

_____________________________________________________________________________

АМЕРИКАНЦИ су деценијама држали целу једну ратну флоту – називали су је Другом – којом су СССР блокирали у северном Атлантику и држали да `на нишану` из вода Северног леденог океана. А онда су је – када је Борис Јељин почео да им једе из руке, а још им се учинило да Русија никада неће успети да поврати војну моћ – начисто расформирали.

У страху од јачања Русије, сада су одлучили да је формирају поново. И поново јој одредили исте задатке. Без правдања „црвеном опасношћу“.

Командант америчке Ратне морнарице – адмирал Џон Ричардсон – на церемонији у Норфолку, посвећеној `камбеку Друге флоте, рекао је:

„Ми морамо сачувати наше предности и доминацију на океанима и морима. Друга флота сада ће своје задатке обављати у условима јачања Русије“.

Друга флота је била формирана 1950-те и имала је важну улогу у парирању СССР у време Хладног рата. Расформирао ју је коначно 30. септембра 2011-те Барак Обама.

Међутим, у мају 2018-те је Ратна морнарица САД објавила њену обнову да би контролисала све испред Источне обале и воде северног Атлантика. Као посебан задатак јој је одређено „супротстављање територијалним аспирацијама Москве према савезницима САД“.

Да би се ово донекле ублажио, адмирал Ричардсон је изјавио:

„Не враћамо Другу флоту зато што стремимо сукобу са Русијом. Многи су већ износили претпоставке да њена обнова значи прегруписање ради вођења ратних дејстава и као тежњу да њо њих дође. Ништа није далеко од истине као такве претпоставке. Не, Друга флота је наш динамични одговор на динамичну атмосферу у офласти безбедности“.

Експерт московског Института за САД и Канаду – Владимир Васиљев – сматра да ће реална обнова Друге флоте наићи на `немале проблеме` и да ће реално потрајати неколико година.

„Повратак Друге флоте биће у функцији борбе са Русијом за Арктик као Арктик, а и као важну зону конфронтације и `додира` са Русијом. Само, неће је бити лако формирати. По америчким стандардима, флоту чине један или два носача авиона, 5-6 подморница и десетак разарача, а Друга флота је и била расформирана примарно због недостатка новца у буџету Пентагона“.

Обновљена Друга флота имаће базе на Источној обали САД, у ратним лукама Велике Британије и Норвешке.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија развила нову генерацију оружја за радиоелектронску борбу 11

Русија развила нову генерацију оружја за радиоелектронску борбу

Русија је развила потпуно нову генерацију оружја за радиоелектронску борбу, изјавио је саветник заменика генералног …

Жуковски: Почео авио-космички сајам „МАКС-2019“ (видео) 12

Жуковски: Почео авио-космички сајам „МАКС-2019“ (видео)

На аеродрому Жуковски код Москве почео је Међународни сајам авијације и космичких истраживања „МАКС 2019“. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *