Већ прекршен договор о фусноти

0
(0)

Представници Београда и Приштине први пут за истим столом од договора у Бриселу, правила већ прекршена. На скупу о образовању у Даниловграду домаћин читао текст фусноте, а српски званичници без упутства

ПРЕДСТАВНИЦИ Министарства просвете Србије наступали су јуче на регионалном скупу у Даниловграду заједно са представницима Приштине, кршећи споразум постигнут између Борислава Стефановића и Едите Тахири.

Наиме, на плочици испред представника Приштине писало је само Косово, са звездицом, без текста фусноте која објашњава да назив не прејудицира статус и да је у складу са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП.

Такође, није ни требало да званичници Србије присуствују скупу са представницима Косова, јер српска влада још није усвојила договор из Брисела, нити је дала званичне инструкције како да се понашају државни чиновници.

И, треће, на снази је и стара инструкција Владе да наши државници напусте скуп уколико представници Приштине не наступају под називом ”Унмик-Косово”. Све док та одлука не буде повучена, немају права ни да седе за столом.

 НОВО УПУТСТВО СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ Како је ”Новостима” речено у Влади, министри би наредне недеље требало да усвоје инструкцију о потезима наших званичника на регионалним скуповима. На снази ће и даље остати обавеза да Владини званичници напуштају скупове који су међународног карактера, а на њима се појаве представници Косова. Значи, на заседањима УН, ОЕБС, Савета Европе и осталим организацијама које чине представници независних држава, Косово неће моћи да буде представљено ни са звездицом.

 Како се догодило да инструкције касне, да државне делегације немају упутства и да ли је прекршен споразум уколико је на табли била само звездица, а не и текст, јуче нико није умео да објасни.

– Заиста немам информацију о томе шта се догодило на скупу у Даниловграду. Влада још није усвојила договор постигнут у Бриселу, тако да га до тада не примењујемо. Према споразуму, на табли мора да буде наведен цео текст фусноте – тврди за ”Новости” Борислав Стефановић, шеф српског преговарачког тима.

У дебати на тему ”Платформе западног Балкана за образовање”, једно до другог седели су Зоран Костић, помоћник министра образовања, и Риве Прекогорја, представница косовског министра образовања.

– Од МСП нисмо добили никакво посебно упутство пред овај скуп, ни да га напустимо, нити да прочитамо текст фусноте (што је, према ранијим сазнањима ”Новости”, такође намера власти). Испред представника Приштине стајала је табла са именом и презименом учесника, као и назив Косово, са звездицом, али не и текст фусноте – објашњава Костић за ”Новости”.

Он каже да је домаћин, на почетку, поздрављајући присутне, прочитао текст фусноте – да назив Косово не прејудицира статус и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП – и нагласио да је она наведена у свим званичним документима, што је за нашу делегацију било ”сасвим прихватљиво”.

Министар образовања Жарко Обрадовић рекао је за наш лист да Влада још није усвојила упутство да наши представници читају текст фусноте на регионалним скуповима:

– Иако је, практично, још на снази правило да се напуштају скупови уколико представници КиМ нису представљени под формулацијом ”Унмик-Косово”, званичници Министарства су остали на састанку.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДНА ИЗДАЈНИЧКА ФУКАРА задужила Србију 225 милиона евра да направи ауто-пут Велике Албаније (видео)

4.3 (7) МИНИСТАР финансија Синиша Мали потписао је данас уговор о кредиту за пројекат изградње …

Поносни сте на српски ИТ сектор па га зато глобите са 80% пореза субвенцирајући успут стране фирме?!

4 (4) КОМПАНИЈЕ у нашем ИТ сектору најбоље су се снашле током кризе изазавне пандемијом, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend