Русија затоврила границе за месо из ЕУ

0
(0)

08.03.2012. –

На територији ЕУ шире се опасне болести које погађају крупну и ситну стоку. Тим поводом руска Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор од 20. марта обуставља увоз ових животиња из ЕУ. Европска комисија одлуку руских санитарних власти сматра прилично неоснованом. Руска страна потврдила је своја дејства аргументованим разлозима.

Западноевропске фарме за узгој животиња обухватиле су две болести – једна је изазвана вирусом Шмаленберга, који напада коштану срж животиња. Друга се назива блутанг и представља опасну инфективну грозницу. До данас руске санитарне власти нису добиле од ЕУ потпуну информацију о ситауцији везаној за епидемију ових болести. Ипак, представник Европске комисије Фредерик Венсан назвао је забрану увоза стоке из ЕУ у Русију диспропорционалном мером која не одговара реалном стању ствари.

Свака земља дужна је да штити своју територију од претње од посебно тешких обољења, у датом тренутку реч је управо о таквом случају, подвукао је у интервјуу за Глас Русије представник Федералне ветеринарске службе Алексеј Алексејенко:

Код нас могу бити колосални губици ако допустимо да се у нашој земљи прошире ове опасне болести које се тренутно шире по територији ЕУ. Имам у виду пре свега обољење које изазива вирус Шмаленберга. Почетком године епидемијом је било захваћено 5 земаља ЕУ, а сада је званично захваћено 7, још не знамо да ли вируса има у другим земљама. Када су се појавили тек први знаци болести, ЕУ није учинио најважније – није ограничио кретање животиња из погођених региона. Тачније сумњамо да права епидемија може да дотакне и друге земље ЕУ.

То је сасвим нова болест која никада и нигде раније није била регистрована, истиче Алексејенко. И мада у ЕУ вирус Шмаленберга проучавају у великим истраживачким центрима, и даље је врло тешко ценити последице његовог утицаја на организам животиња. За сада нема никаквих узнемирујућих података о могућој зарази овом болешћу човека. Али стручњаци за сада не могу да тврде у том погледу ништа потпуно сигурно. Што се тиче друге болести, блутанг, вирус који је изазива познат је одавно, и за човека он није опасан.

Москва са нестрпљењем очекује долазак компетентне делегације из Европске комисије наредних дана, како би објаснила реалне размере епидемије и друга питања везана за извоз европског живог меса у Русију.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сергеј Макаров: Трамп жртва меке дигиталне диктатуре – Русија мора имати свој Твитер, ЈуТјуб…

4.9 (7) Русија и њени савезници морају се хитно припремити за напуштање дигиталних платформи које …

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend