fbpx

ВЕЋЕ РАТЕ ЗА КРЕДИТЕ У ШВАЈЦАРЦИМА Како Брегзит утиче на економију у Србији

0
(0)

Због победе Брегзита рата за кредит од 260 швајцараца од јуче је у Србији већа за 1.000 динара. У минусу су и Срби који тргују на страним берзама, али и извозници у Велику Британију.

Директне последице због изласка ВБ из еврозоне у Србији ће први осетити власници 22.000 стамбених кредита у швајцарској валути. Њима је због најновијег јачања франка за само један дан рата увећана за шест швајцараца.

– Страхујем, веома сам забринута… Рата ми је већ скочила са 28.178 динара у 2006. на 56.840 динара. Сада швајцарац поново расте. Скок са 113 динара у четвртак на јучерашњих 116 динара донео ми је нови трошак од тачно 1.208 динара – каже за „Блиц“ Данијела Мирковић из Београда.

ИЗВОЗ

Страхују и извозници. Србија је у ВБ 2015. извезла робе за 197 милиона долара, највише гума за аутомобиле, малина, бакарних цеви… Највећи извозници су „Леони wиринг систем“, „Тигар тајерс“, ФБЦ, „Ирис Мега“…

– Брегзит је знатно оборио фунту, а то за извознике значи мању зараду. Уколико фунта настави да пада, извоз бисмо могли и да обуставимо, баш као што су урадиле многе наше фирме са Русијом када је пала рубља – кажу у једној од ових компанија.

ДУГ У ДОЛАРИМА

Случај Брегзит ојачао је и долар, валуту у којој је 31 одсто српског јавног дуга. Због промене курса само јуче наш дуг је увећан за 150 милиона евра. С друге стране, 40 одсто дуга је у еврима, па би свако слабљење евра, а које је очекивано са Брегзитом, могло да смањи задужење Србије.

БЕОГРАДСКА БЕРЗА

Победа Брегзита довела је и до стрмоглавог пада акција на Београдској берзи већ у првим сатима трговања. Деоница „Енергопројект Ентела“ пала је за више од 10 одсто, „Алфа плама“ за осам, НИС-а за четири… Вредност државних обвезница је скочила за 7,56 одсто, чиме су потврђене најаве о расту тражње за српским хартијама у случају изласка ВБ из ЕУ. Укупан промет на трговању износио је скромних 15,29 милиона динара (0,12 милиона евра).

СРБИ НА СТРАНИМ БЕРЗАМА

Акције на светским берзама пале су јуче за око пет одсто, што је имало директне последице по неколико стотина Срба који тргују страним деоница италијанских банака, великих аутомобилских и нафтних компанија, друшвених мрежа… Срби су на светске берзе уложили неколико милиона евра.

Економисти: Без већих последица

Економиста Владимир Глигоров напомиње да Србија и Британија немају снажне економске везе и да Британија није значајан инвеститор. Британске директне инвестиције у Србији износе око 350 милиона евра, а највеће фирме су БАТ, КПМГ, „Гринхаус капитал“…

Професор Економског факултета Милојко Арсић не искључује могућност успоравања раста европске привреде, што би последично успорило и раст у Србији због могућег мањег прилива страних инвестиција.

С. Лакић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Силе Антанте хтеле Велику Србију, Пашић изабрао Југославију!?

5 (12) Многима би се завртело у глави од такве понуде – добити на послужавнику …

ЕКОНОМСКA КАТАСТРОФА! Примарни фискални дефицит у априлу износи 55 милијарди динара

5 (2) У прва четири месеца 2020. године остварен је дефицит републичког буџета у износу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *