Вехабије све ближе Дрини

0
(0)

Вехабије су у протеклих неколико месеци направили више нових упоришта на територији Републике Српске и то у њеном источном делу, близу границе са Србијом, потврдили су ових дана извори из безбедносних структура у БиХ.

Према тим информацијама, једно од најјачих упоришта полако постаје село Сасе, познато по истоименом руднику, недалеко од Сребренице, где су вехабије у близини једног православног манастира за кратко време изградили двадесетак кућа.

Чланови Експертског тима за борбу против организованог криминала и тероризма југоисточне Европе потврдили су „Вестима“ да имају информације о кретању вехабија на истоку РС, и да је село Сасе само једна од сумњивих локација.

Члан тима Џевад Галијашевић каже да су информације о томе процуриле у јавност из Обавештајно-безбедносне агенције. Он, међутим, наводи да није добро што су ови подаци доспели у медије, јер је могуће да су тиме осујећене одређене акције које су безбедносне институције намеравале да ураде.

– Нисам сигуран да је био прави потез информације о томе гурнути у медије јер су вехабије сада на одређен начин упозорене и јасно им је да је њихово присуство на том подручју уочено и да је под посебном лупом – каже Галијашевић.

Он каже да постоји скоро 20 нових локација у РС на којима је уочено присуство вехабија, а да је већи део тих места близу границе са Србијом.

Спремају нападе

Члан тима Дарко Трифуновић каже да има информације о појачаним активностима вехабија у Српској и стварању нових база.
– Мештани Саса и оближњих места често виђају вехабије у групама. Имамо податке да се у забаченим подручјима обучавају за терористичке акције – рекао је Трифуновић

– Није само село Сасе у питању, већ и поједине локације у општинама Калиновик, Фоча и Горажде. Углавном је реч о слабо насељеним местима, али врло важним у смислу комуникације и стратешке позиције. Сигурно је да та места нису одабрана тек тако и да би могла постати врло важне тачке у случају евентуалног новог сукоба Срба и Бошњака на овом простору – каже Галијашевић.

Он каже да је сада и више него лако уочити два пута којим се распоређују и групишу вехабије на територији Републике Српске.

– Две линије су у питању. Једна којом би се РС одвојила од Дрине, дакле од границе са Србијом, а други се тиче раздвајања саме РС на два дела. Зато је лоцирање вехабија у Горњој Маочи, недалеко од коридора, сасвим разумљива опција – закључује Галијашевић.

Лоцирани у 15 општина

Министарство унутрашњих послова Републике Српске недавно је објавило информацију о локацијама где су примећени припадници вехабијског покрета.
Поред Сребренице лоцирани су и у општинама Козарска Дубица, Нови Град, Приједор, Градишка, Прњавор, Теслић, Бањалука, Котор Варош, Добој, Бијељина, Зворник, Братунац, Сребреница и Власеница.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend