fbpx

Следеће године скупљи кредити!

0
(0)

Банке у Европској унији ће од почетка 2013. године морати да почну с увођењем нових правила банкарског пословања, под називом „Базел три“, према којима ће морати да располажу већим залихама капитала, а остварени профит неће моћи да троше на исплату бонуса менаџерима.

Иако је Србија тек увела примену правила из „Базела два“, упућени упозоравају да ће још строжи европски прописи додатно смањити обим и поскупети кредите на домаћем тржишту.

Председник Управног одбора аустријске Ерсте банке Гернот Митендорфер упозорио је да ће нова правила имати нежељене последице на источне европске привреде, међу којима је и Србија, јер се у њима предузећа више ослањају на банкарске кредите него на Западу. Не спорећи потребу да кредитне институције треба да располажу већим залихама капитала, он је довео у питање брзину по којој нови стандарди морају да се примењују.

– Ако се уводе пребрзо, то може бити подстицај банкама да смање или чак зауставе кредитирање у одређеним областима. Посебне тешкоће могу настати у земљама чије се владе већ суочавају с проблемима у задуживању – истакао је Митендорфер за портал „еуопсервер“.

Подсетимо, по новим прописима из „Базела три“, који ће заменити правила из 2004. године, банке ће морати да повећају обавезне резерве са два на седам одсто, почев од почетка 2013. до јануара 2019. године. Преведено на обичне бројке, уместо садашња два евра, банке ће морати да имају седам евра сопственог капитала на сваких 100 евра кредита. То значи да ће централе европских банака морати да прикупе додатна средства као надокнаду за евентуално ризичне позајмице или трговину хартијама од вредности.

И док творци нових банкарских правила тврде да она треба да спрече још једну кризу, Драгован Милићевић, члан Удружења финансијских аналитичара Србије, упозорава да строжи прописи могу да успоре глобални економски опоравак и раст многих земаља, па и Србије. 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта ти упоређујеш?! Француски БДП је 2.778 милијарди, италијански 2.084 милијарди а српски бдп је 50 милијарди $

4 (7) Србија данас: Тзв. српски председник Александар Вучић је један од ретких политичара у …

Мораторијум на кредите тражило 94 одсто грађана

0 (0) За мораторијум на отплату кредита од три месеца, који је уведен са проглашењем …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *