Велики предмети ЕУЛЕКСА намјештени су за новац!

Велики предмети ЕУЛЕКСА намјештени су за новац!

0
(0)

Вехби Кајтази, новинар истраживач најјачег дневног листа на Косову, „Коха Дитореа“, узбуркао је регион, али и структуре Европске уније у Бриселу, открићем корупционашке афере у Правној мисији ЕУ на Косову (ЕУЛЕX).

У сарадњи с једном од тужитељица, али и кориштењем све бројнијих извора, Кајтази већ данима објављује драматична сазнања и доказе о корумпираности неких од челних људи ЕУЛЕX-а.

Три актера

Три најважнија актера скандала јесу још актуелни главни тужилац ЕУЛЕX-а, задужен за организирани криминал Џонатан Рател (Јонатхан), главна тужитељица ЕУЛЕX-а Јарослава Новотна и судија ове мисије Франческо Флори (Францесцо). Рател је скоро четири године био страни тужилац у БиХ. Након што је неславно окончао каријеру у нашој држави, завршио је на Косову. Кајтази тврди да је Рател у ЕУЛЕX-у помогао својим корумпираним пријатељима на политичким позицијама.

Ви већ данима тресете регионалну јавност и кругове у институцијама ЕУ. Имате ли пријетњи? Проблема? Јесте ли изложени притисцима?

– Требало ми је око три седмице рада да би лист „Коха Диторе“ могао почети с објављивањем истраживачке приче о корупцији у ЕУЛЕX-у. Морао сам се консултирати са многим изворима, проучити документе, снимке и законе. У том истраживању састао сам се и са званичницима ЕУЛЕX-а, који су ме позвали код њих на консултативни сусрет. Али, на том састанку једна савјетница шефа ЕУЛЕX-а тражила је од мене документе као увјет да ми, како је рекла, помогне. То сам одбио.

Онда ми је она рекла да је овај случај под истрагом и да, ако нешто објавимо од истраге, могу бити кривично гоњен и против мене могу подићи оптужницу. Рекао сам јој да нећу подлећи уцјенама и да ће за четири дана истраживачка прича бити објављена.

Потом, на дан када први дио приче објављен, прошлог понедјељка, ишао сам се састати с тужитељицом Маријоим Бами (Мариа Бамиех). Послије телефонског разговора у којем смо се договорили гдје ћемо се састати, то мјесто одједном је било препуно полицајаца ЕУЛЕX-а. То је за мене био доказ да мене и тужитељицу прате и прислушкују нам телефоне.

А ко Вам пријети, шта садрже те пријетње и како се притисци манифестирају?

– Ово су, дакле, били њихови покушаји да ме зауставе. У међувремену, рекла ми је једна особа, која је и свједок злочина у неким судским процесима на Косову, да је ЕУЛЕX наредио да се са мном не смије разговарати, јер сам ја, као, под истрагом због застрашивања свједока. Касније је ЕУЛЕX званично демантирао овакво нешто, али је прича о томе кружила, што ја сматрам још једним начином да ме застраше…

Јаки докази

Шта су Ваша сазнања до сада, колико је ЕУЛЕX корумпиран и упетљан у криминал и незаконитости на Косову?

– Оно што смо до сада успјели истражити јесу веома јаки и тешки докази који терете званичнике ЕУЛЕX-а. Троје највиших званичника, према тим сазнањима, уплетено је у многе афере.

Главна тужитељица Јарослава Новотна, према тим сазнањима, имала је контакте с осумњиченима и њиховим посредницима. Штавише, сазнало се да су одлуке о почетку истрага ишле директно из њеног уреда у руке осумњичених.

Бивши предсједник Скупштине судија ЕУЛЕX-а Франческо Флори десетак пута се састао с разним посредницима с којима је разговарао о неколико случајева организираног криминала, убистава и корупције. Два случаја тицала су се високих државних политичара, министара. Шеф Уреда специјалног тужиоца на Косову Џонатан Рател утјецао је да случајеви против осумњичених за организирани криминал буду затворени. Дакле, из свега овога произлази да су велики случајеви намјештени од ЕУЛЕX-а у размјену за мито и разна друга примања. Дакле, све ово показује веома висок ниво политичких интервенција у судске истраге и процесе.

Како гледате на реакције из Брисела и неких држава чланица ЕУ након што сте почели с објављивањем прича о корупцији у ЕУЛЕX-у?

– Незваничне реакције показују да постоји веома велика забринутост да највећа мисија ЕУ не само да је била неуспјешна у борби против криминала и корупције него да је постала дио криминала и корупције! Они мисле да се ова ситуација мора промијенити и да се не може наставити овај курс. Званично, ипак, настављају покушаје да се минимизира овај скандал. Има чак покушаја да тужитељица Бами буде проглашена лудом и да мене као новинара прогласе лажовом!

Криминал неће моћи сакрити

Бојите ли се да ће сазнања која објављујете, на крају, бити заташкана и да би могле страдати само неке ситне рибе, или вјерујете да ћете истину истјерати до краја?

– Ја вјерујем да се корупција и криминал унутар ЕУЛЕX-а не могу сакрити. Они морају учинити корјените промјене у овој мисији, или се она мора повући с Косова. Нама не требају страни корумпирани званичници, имамо већ довољно наших!

 

Извор: Бошњак-кс/Дневни аваз (текст је изворно преузет и није лекторисан)

Коссев.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Неуобичајени разлози за тајно праћење инспектора Јовића који је ухапсио Беливука због убиства на шинама

Неуобичајени разлози за тајно праћење инспектора Јовића који је ухапсио Беливука због убиства на шинама

5 (1) Инспектор београдске полиције Дејан Јовић, који је прошле године правоснажно ослобођен оптужби за …

На данашњи дан 1999. НАТО убио 20 и ранио 43 особе у аутобусу у близини Пећи (фото 18+)

На данашњи дан 1999. НАТО убио 20 и ранио 43 особе у аутобусу у близини Пећи (фото 18+)

5 (1) Касетне бомбе избачене из авиона НАТО усмртиле су најмање 20 и раниле 43 …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend